ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА РАДЕВ

НИКОЛА РАДЕВ

(23.12.1940 – 17.06.2016)

 

Напусна ни един от най-талантливите български писатели, чиито книги вече са в златния фонд на националната ни литература. Автор с принос към българската и европейската маринистика, творец с дълбоко човеколюбие и родолюбие, виден книгоиздател и гражданин.

Никола Радев е роден на 23 декември 1940 г. в с. Левски, Варненско. Завършил е Литературния институт „Максим Горки“ в Москва, където негови преподаватели и приятели са едни от най-видните съвременни руски писатели. Служил е във Военноморския флот и в Параходство „Български морски флот“ като първи помощник капитан. Плавал е във всички райони на Световния океан и трайно свързва творчеството си със съдбата на моряците, с впечатленията си от близки и далечни пристанища. Работил е като журналист и книгоиздател. Десет години е бил директор на издателство „Профиздат“ и осем години на издателство „Земя“.От 1999 до 2003 г. е председател на Съюза на българските писатели.

Неговите белетристични и документални книги са преиздавани неведнъж и са превеждани на други езици. Романът му „Седем ключа на вода“ (пет издания) и книгата „Когато Господ ходеше по земята“ (пет издания) го направиха популярен и обичан автор на широката читателска аудитория.

Носител е на редица награди, сред които,  Голямата  литературна награда  „Варна“ – 1980 г., Международната литературна награда  „Михаил Шолохов“ (Русия) – 2005 г., националните литературни награди „Академик Людмил Стоянов“ – 2008 г. и „Станислав Сивриев“ – 2011 г., „Атлант на славянството“ – международна награда на Славянската литературна академия – 2010 г., орден „Кирил и Методий“ – 2011 г.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

                                                                                         СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

Поклонението ще се състои на 19 юни 2016 г. (неделя)

от 12.30 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.

 

 

 

 

 

 

Един коментар към публикацията “ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА РАДЕВ

 1. ПОЧИВАЙ В МИР ПРИЯТЕЛЮ НА БАЩА МИ И НАШЕТО СЕМЕЙСТВО!
  БЕШЕ ЧУДЕСЕН ЧОВЕК И ВЕРЕН НЕГОВ ПРИЯТЕЛ!
  ПОЗНАВАМ ТЕ ОТ ДЕТЕ И ЗНАМ,ЧЕ ВАРНА Е В СЪРЦЕТО И ДУШАТА ТИ! НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ ВИДИТЕ НЯКЪДЕ ТАМ И БЕЗКРАЙНИТЕ ВИ
  РАЗГОВОРИ ДА ПРОДЪЛЖАТ!
  ПОКЛОН ,ДЪЛБОК ПОКЛОН
  СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА БЛИЗКИТЕ!
  КАТЯ ИГНАТОВА-ДОНЧЕВА
  ВАРНА-СЛИВЕН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 23, 2016
Next post ПРАЗНИК НА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ И ДРУЖБАТА