ПРИЯТЕЛСТВО „БЪЛГАРИЯ – КУБА“

Информационно съобщение

 

За поредна година  Асоциацията за приятелство „България – Куба“ съвместно с Организационния комитет под председателството на Станка Шопова проведоха Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“. Проявата е под патронажа на Посолството на Република Куба в България и е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката.

Мотото на конкурса е „60 години от установяването на дипломатически отношения между България и Куба“.

Въпреки обстоятелствата с епидемичната обстановка дистанционно участие в конкурса взеха стотици деца от почти всички области на България. Авторитетно жури от български поети, писатели, испанисти, художници сред които проф. Стоян Домусчиев и доц. д-р Цветан Стоянов – художници и преподаватели в НХА, поетите Атанас Звездинов, Лъчезар Еленков и Боян Бойчев – членове на СБП, испанистите Тамара Такова унивеситетски преподавател и председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба“ и Радост Мазганова учител, Светла Струмина – редактор във вестник „Учителско дело“, Милена Владкова – ръководител на школа в Националния дворец на децата и др. оцени детските творби и отличи най-добрите. В есетата, стиховете, рефератите и презентациите си учениците писаха за българо-кубинските отношения, за достиженията на Куба в областта на здравеопазването, образованието, за географията, екологията, туризма, за героите и творците на Куба. В красивите рисунки децата изразиха в багри своите представи за приятелската страна. Организаторите благодарят не само на участниците, но и на учителите и родителите, които помогнаха за участието им в конкурса.

Списък с отличените деца и техните ръководители може да намерите на сайта на СБУ и Националния дворец на децата. Наградите ще бъдат изпратени по пощата.

Надяваме се при отпадане на ограниченията, свързани с епидемичната обстановка, заедно с победителите в конкурса да можем да отбележим юбилейната за българо-кубинските отношения година.

 

 

Асоциация за приятелство „България – Куба“

и Организационен комитет на конкурса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЛК на СБП – АВГУСТ
Next post НАЦИОНАЛЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС