ПРИКЛЮЧИ НАЦИОНАЛНИЯТ КОНКУРС ЗА ЕПИЧЕСКА ПОЕЗИЯ

На 9 октомври в галерията на Народно читалище „Светлина -1861“ – град Шипка се проведе церемония по награждаване на лауреата на шестото издание на Националния конкурс за епическа поезия „полк.Георги Георгиев“. Конкурсът се организира от читалището в партньорство със Съюза на българските писатели и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Церемонията по награждаването протече във вълнуваща и емоционална атмосфера. Жури в състав: Боян Ангелов, председател на Съюза на Българските писатели; Матей Шопкин, лауреат на предишно издание на конкурса и Гина Хаджиева, член на Народно читалище „Светлина-1861“ избраха за лауреат на престижната награда поета Петър Андасаров за цялостно творчество. Гостите имаха възможност да се докоснат до неговата завладяваща поезия, както и на поета Николай Шопов, който беше сред гостите на церемонията заедно със съпругата си проф. Петя Шопова, бимш зам.-председател на Народното събрание. Петър Андасаров сподели своето вълнение и гордост, както и възхищението и преклонението си пред героичното минало на града и благодари за високия приз. Приятели и членове на читалището почетоха паметта на Георги Георгиев със спомени, снимки и кратък видеозапис

Полк. Георги Георгиев ни напусна внезапно през юни тази година. Шипченската общественост ще му бъде вечно признателна за неговия принос към съхраняване и популяризиране на историята на Шипка и нейните бележити личности. Георги Георгиев беше писател, офицер, журналист, дългогодишен началник на Военно издателство, член на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Носител е на орден „Кирил и Методий” – първа степен, на званието „Заслужил деятел на културата“, на военни отличия, на наградата на СБЖ „Златното перо”,  на почетна грамота за принос към българската литература на СБП.Той е почетен член на читалище „Светлина-1861“, почетен гражданин на гр.Шипка и основател на конкурса. От тази година Националния конкурс за епическа поезия носи името на полк. Георги Георгиев.

Тази година се навършват 160 години от създаване на библиотеката към Читалището, възникнала  една година преди самото Читалище, което през 2021 година ще чества своя юбилей. Народно Читалище „Светлина -1861“ е  едно от първите читалища в страната и до днес продължава да пази възрожденския дух, български традиции и занаяти, и има богата културна,  библиотечна, галерийна и етнографска дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЮБИЛЕЙНА ВЕЧЕР НА ИВАН ВАЗОВ
Next post „ПОЕТИЧЕН ЛИСТОПАД” В СМОЛЯН