ПРИКЛЮЧИХА КОНКУРСИТЕ „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ И „ЗАЕДНО В 21 ВЕК“

 ПРИКЛЮЧИХА УЧЕНИЧЕСКИТЕ КОНКУРСИ „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ И „ЗАЕДНО В 21 ВЕК“ – 2023

 

За поредна година  Фондация „Устойчиво развитие за България“, Синдикатът на българските учители, Националният дворец на децата и Организационен комитет проведоха Националния ученически конкурс „Зелена планета“ и Международния ученически конкурс „Заедно 21 век“. И двата конкурса са част от Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците на Министерство на образованието и науката в Република България.

Стотици деца от всички краища на България взеха участие в конкурсите. Ораганизационният комитет реши тази година да обедини церемонията за награждаване на победителите в двата конкурса защото темите им са взаимосвързани. За да имаме Зелена Планета през 21-век трябва да сме заедно, да обединим усилията си, да живеем в мир и разбирателство, съзидание и добротворчество.

Сред почетните гости на събитието бяха: Станка Шопова – председател на Организационния комитет, Янка Такева – председател на СБУ, Боян Ангелов – председател на СБП, Снежана Тодорова – председател на СБЖ, Красимир Премянов – председател на Съюза на Тракийските дружества в България, Татяна Досева – директор на НДД, домакин на тържеството, Минчо Минчев – издател и гл. редактор на вестник „Нова зора“, Марина Дадикозян – председател на Федерацията на руските съотечественици и много други.

Авторитетно жури от български поети, писатели, историци, художници, еколози, музиковеди оцени детските творби и отличи най-добрите – стихове, проза, реферати, медийни презентации, рисунки, видео и фото репортажи за екологична социално-полезна дейност на детските колективи.

Тържественото награждаване на децата и учителите се проведе на 4 октомври в Националния дворец на децата в София. Стотици деца и учители от цялата страна се събраха, за да получат наградите си лично.  Залата се оказа тясна, за да побере всички присъстващи. Децата и учителите с голямо вълнение, гордост и отговорност излизаха на сцената и получаваха наградите си: грамоти, купи, медали, книги.

Освен индивидуалните отличия, награди за успешно и масово колективо участие получаха училищата с най-много участници и победители: Втора АЕГ „Томас Джеферсън“ – гр. София, 82 ОУ „Васил Априлов“ – гр. София и  ПГЯЕ „Игор Курчатов“ – гр. Козлодуй. Силно участие имаха учениците от: Айтос, Казанлък, Плевен, Кърджали, Габрово, Свищов и др.

В Художествено-музикалната програма активно се включиха младите таланти от Националния дворец на децата: фолклорна група „Изворче“, балет „Алегрета“, балетна формация „Макове“ и Елица Иванова от Студио за поп и джаз пеене

Изненада за гостите бяха модните дефилета, представени от победителите в раздел „Костюми от природни материали“ – момичетата от Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ – гр. София и от Обединено училище „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица, община Враца.

Организаторите на конкурсите благодарят на всички ученици, участвали в конкурса. Благодарим и на техните учители и родители, които помогнаха на децата в подготовката. Надяваме се и на бъдещите им участия! Поздравяваме победителите!

Списъците с наградените деца и учители ще може да намерите на сайта на СБУ и Националния дворец на децата.

 

Организационен комитет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА В ПЛОВДИВ
Next post 66-и КОНГРЕС НА ПИСАТЕЛИТЕ – ЛЕКАРИ