ПРЕМИЕРА НА НОВА КНИГА НА НИКОЛАЙ ДОЙНОВ

Премиерата на новата книга с къси разкази „Относно: черната дупка в сърцата“ (ИК „Труд“, 2022) се състоя на 12 септември 2022 г. в кино„Влайкова“ в София и беше уважена от г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България. Събитието се водеше от Игор Марковски, а участие взеха: Деян Енев, Николай Пенчев, Олег Ковачев и Симеон Владов.

Илияна Йотова поздрави Николай Дойнов и разшифрира заглавието на книгата – това е метафора на драмата в човешката душа. Тя разказа спомени за 80-те години, когато е чела сп. „Родна реч“ и е познавала поезията на Дойнов: „Много отдавна аз не съм чела толкова интересни разкази. След последния разказ останах с впечатлението, че целият живот е илюзия, но в същото време има и оптимизъм, че никога не е късно за любов. Тази книга ни помага да избягаме от клишетата, да ценим думата, да внимаваме как я употребяваме“.

Илияна Йотова предложи артистичният клуб на кино „Влайкова“ да излезе наяве, за да се чуе мнението на творческата интелигенция: „Нека върнем интелигенцията в публичния живот! В тези трудни времена се загуби българската култура, именно българската духовност ни прави нация вече 1300 години“.

След импровизирано изпълнение на Николай Пенчев на саксофон думата взе Деян Енев, в чиято рецензия се казва: „Николай Дойнов постига свобода при изграждането на текстовете, описва света около нас, населен от героите, които всички ние виждаме и познаваме. Той не робуват на клишета, а се радва на умението си да пише, затова разказите му успяват да превъзмогнат най-трудното: да скрият усилието и да откроят играта. Героите му са мутри, министри, учители, старчета, момичета в различни агрегатни състояния, пазач на паркинг, китайци, които не са китайци…“.

Николай Дойнов раздаде на публиката безплатно книгата си и обяви, че събира дарения за читалището в пострадалото от наводнения с. Каравелово. Той прочете няколко свои разказа, които впечатлиха с талантливото изобразяване драмата на героите, на безскрупулното поведение на един министър, ерозията в душите на героите.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „ЛИРИК, КОЙТО С ДУМИТЕ СИ СВЕТИ…“
Next post ПОЧИНА ВЛАДИМИР БОЯРИНОВ