ПРЕМИЕРА НА КНИГА НА БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА

ПРЕМИЕРА НА КНИГАТА „НАКАЗАНИЕ БЕЗ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ“

ОТ БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА

 

В Литературен клуб „Парнас“ на Съюза на българските писдатели в столицата /ул. „6 септември“ 35/ се състоя премиера на книгата „Наказание без престъпление“ от Литературния Критик Благовеста Касабова. Книгата е посветена на живота и творческия път на писателката Фани Попова-Мутафова. Водещ беше издателят Йордан Антов, чието издателство „Лексикон“ е насочено изцяло към българската художествена словесност. Редакторът на книгата Боян Ангелов, председател на СБП, поздрави Йордан Антов и екипа на „Лексикон“ за получената наскоро награда „Христо Г. Данов“. „Лексикон“ е издател и на книгата на Здравка Евтимова, която тази година стана носител на голямата награда „Христо Г. Данов“. Б. Ангелов говори за значението на Фани Мутафова в развитието на съвременната литература и наблегна на факта, че книгата й за д-р Петър Берон е явление в нашия културен живот, защото осветлява името на един от най-заслужилите български възрожденски дейци,  нарекъл с право себе си продължител на делото на Аристотел през деветнадесети век. Редакторът оцени високия професионализъм и ерудиция на Благовеста Касабова при създаването на художествено осмислени и одухотворени образи на стойностни български писатели.

За книгата говори и писателят Иван Есенски, според когото Фани Попова – Мутафова „…със своята знаменита сага за Асеневци възражда великата Вазова традиция и издига художествената ни книжнина на неподозирани висоти. За пръв път с такава сила историческият роман се налага в нашата словесна култура и става в същото време мерило на съвременност и родолюбие.“

Вечерта завърши на чаша вино и с раздаване на афтографи.

 

Един коментар към публикацията “ПРЕМИЕРА НА КНИГА НА БЛАГОВЕСТА КАСАБОВА

  1. Г- жо Касабова, още веднъж Ви поздравявам за книгата Ви “ Наказание без престъпление“ и Ви пожелавам дълъг творчески живот. Използвам случая да Ви кажа, че на 23 ноември 2020г. излезе от печат 11-та ми стихосбирка албум Стефани Каза“. Тя съдържа 145 нови стихотворения за периода на коронавируса. С цветна, разгъната корица, на която са всичките ми книги, изложби, премиери, някои от последните ми картини.Редактор е акад.Марин Кадиев. Ако сметнете за необходимо, моля Ви да направите анонс, където сметнете за необходимо.“ СЛЪНЧЕВИ зеници“ беше изпратена от Нац.библ.“ Св.св.Кирил и Методий“ на библиотеката на Конгреса (Вашингтон), САЩ и на Академията за Наука (Баку), Азербайджан. Подготвям избрани произведения за 70- год. ми юбилей през 2021 г.Каня Ви да й станете редактор, ако времето Ви позволява. Весело посрещане на празниците. Да се пазим Да сме здрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЕЗИЯТА КАТО ПРАЗНИК
Next post АСЯ ГРИГОРОВА /СТИХОВЕ