ПРЕМИЕРА НА АНТОЛОГИИТЕ „ПЕЕЩО ДЪРВО“ И „ИДЕ ЛИ?“

В централното фоайе на Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ в столицата се състоя премиерата на две антологии на издателство „Български писател“, посветени на 105 годишнината от създаването на Съюза на българските писатели. Първият том включва стихотворения от близо 500 поети, а вторият – разкази, откъси от повести и романи, и есеистика от близо 220 белетристи и есеисти.

Водещ на вечерта беше Боян Ангелов,  председател на СБП. Той благодари на Управителния съвет на Съюза, на редакционния съвет и редакционната колегия на двутомника, както и на членовете на инициативния комитет за честването. Прочетени бяха поздравителни адреси от министъра на културата Боил Банов и от поета Любомир Левчев, бивш председател на СБП.

Свои впечатления за новото издание на „Български писател“ изказаха Иван Гранитски, Атанас Капралов, Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Благовеста Касабова и Анжела Димчева. Изпълнени бяха включените  в антологията   „Пеещо дърво“ стихотворения от Пеньо Пенев, Евтим Евтимов, Владимир Башев, Давид Овадия и Атанас Далчев. Многобройните присъстващи на премиерата се насладиха на ретроспективната презентация „105 години Съюз на българските писатели“, изготвена от Националния литературен музей.

Боян Ангелов отправи благодарност към всички институции, организации и сдружения, отправили поздравителни адреси към СБП. Благодари и на десетките кметове на общини, с които Съюзът има сключени договори за съвместна дейност в сферата на литературата.

1_Boyan_Angelov IMG_3385 IMG_3383 IMG_3380 IMG_3377

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post АНТОЛОГИЯТА – ОТПЕЧАТЪК НА ВРЕМЕТО
Next post ДНЕС СЕ НАВЪРШВАТ 95 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДАВИД ОВАДИЯ