ПРЕКЛОНЕНИЕ ПРЕД ВАЗОВ

По традиция всяка година на 22 септември екипът на Националния литературен музей и българските писатели се покланят на гроба на Иван Вазов в столицата. През тази година се навършиха 101 г. от кончината на Патриарха на българската литература и традицията беше спазена, като се организира поклонение на гроба, намиращ се зад църквата „Св. София“– панихида, рецитал по стихове на Вазов и полагане на цветя от граждани и институции.

В словото си директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов се спря на акценти от живота на поета и обичта на народа ни: „Това свято място приема преди 101 години тленните останки на един от най-великите българи, който сля сърцето си със сърцето на България. Пет години след кончината му от „Златните мостове“ е докарана тази огромна морена, която виждате като негов паметник. Тя тежи 10 тона, пренасянето ѝ е отнело 18 дни. Точно тук той е искал да бъде погребан, за да вижда любимата си планина“.

В изпълнение на актьора Мариан Маринов прозвучаха емблематичните творби „Моите песни“ и „Българският език“. Цветя от името на Министерство на културата поднесе зам.-министърът проф. Пламен Славов. От името на Съюза на българските писатели цветя поднесоха десетки писатели, а в словото си Анжела Димчева подчерта: „И до днес най-важната титла за нас е „Вазовият съюз“, а цялостната съвременна дейност на СБП е подчинена на родолюбивия дух, който извира от неговото творчество“.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СБЛЪСЪКЪТ МЕЖДУ ЧОВЕКА ВАЗОВ И ПОЕТА ВАЗОВ
Next post ПОКАНА