ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ПОЗДРАВИ ПИСАТЕЛЯ ЛАЗАР МУРДЖЕВ

„Използвам празничния повод, за да изразя своето уважение към Вас за Вашата неуморна и всеотдайна просветителска работа в полето на сигурността на страната в нашия динамичен и сложен свят.“ – казва президентът Румен Радев в своето обръщение до Лазар Мурджев по случай неговата 60 годишнина. Държавният глава поздрави рожденика „…за несломимия дух, с който утвърждавате инициативата „Брод за България“, за едно по-добро и сигурно бъдеще…“
„Чувствам се изключително на този юбилей –  защото това е първата ми годишнина, която посрещам като дядо…“ – обърна се към гостите Лазар Мурджев.
В поздравителния си адрес Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов  отбеляза „През годините Вие успяхте да разкриете своето дарование на поет, художник и общественик с яркото си присъствие в артистичните среди на България и сред патриотично настроената българска интелигенция. С вашите талантливи стихове, ярка публицистика и широко мащабна обществена ангажираност създадохте име на интелектуалец, който неотклонно отстоява родолюбието като безапелационна отговорност пред миналото, настоящето и бъдещето на България…“  Чл.-кор Иван Гранитски обобщи в типичния си стил „…Драги Лазаре, за мен е чест и истинско удоволствие да те поздравя с навършването на първата 60 годишнина от твоя достоен живот. Надявам се твоето талантливо перо все така неуморно да бичува национал предателите и други безгръбначни субстанции, които през последните 30 години изпълзяха из адовите бездни…“

Почетен знак на „БРОД за България“ – „Поибренски кръст“– символ на националната съвест бе връчен на юбиляра от ген. Стоимен Стоименов. Той изтъкна визионерската същност на Лазар Мурджев и неговия идеен и съзидаващ принос за осъществяване на каузата „национално единение“.
Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти, поздрави Лазар Мурджев с юбилея и с премиерата на новата книга „Намибийска траектория“, която ни повежда през  „Приказката за очовечаването“. Връчена му бе и „Грамота за принос в отстояването на българската държавност „ от Фондация „Устойчиво развитие за България“.
Професор Валери Стефанов създаде литературен и философски етюд върху Африканската Приказка на Лазар и сложната „Траектория“ за очовечаването, както и за изначалието на нашето – човешко съпричастие към лова и възхвалата ни към него… Допълни го бойният другар  на Лазар и почетен консул на България в Намибия – Михаил Михайлов, както се разбра по-късно и „основен виновник“ за всички африкански траектории на автора.
Приветствие към рожденика отправи и домакинът на събитието, инж. Васил Василев, председател на  СЛРБ – най-голямата неправителствена организация в страната.  В. Василев отличи Лазар Мурджев – член на УС на НЛРС- СЛРБ за принос към Съюза за съхраняване на традициите и дълговечността на ловната организация.
Професор Евгений Сачев изненада аудиторията и подари на рожденика  златен автомат „Калашников“, за да „дорисува“ траекторията на очовечаването до край…
За настроението през цялата вечер се грижеха хор „Планинарска песен“ с ръководител Калин Балкански, бардът Асен Масларски /който изпълни любимата песен на Лазар от незабравимия му приятел Цветан Начев и с нея почетоха паметта на всички, които „НЕ СЕ ЯВИХА“ тази вечер. Водеща бе журналистката и пиар Патриция Кирилова. Гостите се насладиха в творческа обстановка на авторския филм „Уникалност за малко хора“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post „ПЛАМЪЧКА И ПЛАМЪЧКО“ – ПЛАМЕННО ПОЗНАНИЕ ЗА МАЛКИА ЧИТАТЕЛ
Next post СТАНИСЛАВ ПЕНЕВ /СТИХОВЕ