ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОЗДРАВИ СП. „ПЛАМЪК”

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ
ПОЗДРАВИ ЛИТЕРАТУРНОТО СПИСАНИЕ „ПЛАМЪК”
ПО СЛУЧАЙ НЕГОВАТА 95-ТА ГОДИШНИНА
 
На 28 септември т.г. в залата на клуба на архитектите се състоя юбилейна литературна вечер, посветена на 95-та годишнина от създаването на ГеоМилевото списание „Пламък”. Преди юбилейното слово на главния редактор Георги Константинов и последвалото литературно четене с участие на млади автори-сътрудници на списанието, членът на редакционната колегия на сп.“Пламък“ Николай Дойнов, писател и председател на Съюза на народните читалища, прочете следното поздравление от президента на Република България Румен Радев:
 
„Уважаеми господин Константинов,
Уважаеми представители на екипа на списание „Пламък”,
Скъпи автори и читатели на „Пламък”,
С уважение към достолепната история и искрена увереност в съвременната стойност на литературната трибуна „Пламък”, поднасям своите поздравления за 95-та годишнина от създаването на списанието.
Драматичните години и ярките обществени и поетически умове, сътворили идеята и първите страници на „Пламък”, бележат по неповторим начин историческата диря, която изданието остави в българската литература и народното съзнание. Мощната морална сила и талант на Гео Милев, Антон Страшимиров, Христо Ясенов, Георги Шейтанов, Ламар и техните сподвижници заявиха с появата на списанието през януари 1924 г., че човешкият дух има способности и воля да противостои на тъмнината от безпросветност, алчност и безправие. Вдъхновителите и първосъздателите на „Пламък” зададоха критическия поглед към културни, политически и социални явления. Потърсиха път към млади поети и писатели. От страниците на „Пламък” в продължение на десетилетия изгряваха творбите и имената на едни от най-забележителните автори в българската литература.
Откривателството е мисия, с която и днес списанието заслужено се гордее. В съвременния облик на „Пламък” изпъква многообразието от автори, творби и културни платформи.
Вярвам, че светлината на ума и вдъхновението, която основателите и съвременните издатели, автори и читатели на списанието споделят и поддържат пред десетилетията, притежава и духовната сила, и подкрепата, с която „Пламък” ще продължи своя културен и морален поход в утвърждаването на таланта, свободата и човеколюбието.
Румен Радев
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ “
 
Поздравление по случай юбилея поднесе и председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той подчерта важността на събитието и отбеляза, че списание „Пламък”, което е авторитетна трибуна на българските писатели от всички поколения, ще има пълната подкрепа на СБП в идващите години. Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти подари на списание „Пламък”почетния знак на СБЖ. Списанието получи поздравления по случай 95-годишния си юбилей и от други творчески съюзи и обществени организации.
 
Литературната вечер завърши с литературно четене, в което взеха участие млади автори-сътрудници на спиiанието и писатели от редакционния екип на „Пламък”.
 
Събитието беше посетено от многобройна публика, сред която бяха и много писатели: Петър Анастасов, проф. Банко Банков, Николай Стоянов, Паруш Парушев, Светла Георгиева, Ирина Велева, Пламен Киров, д-р Тотко Найденов, Владимир Попов, Никола Иванов, Анелия Сенгалевич, Нико Стоянов, Венцеслав Пейков и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 1 ОКТОМВРИ – ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА ПОЕЗИЯ
Next post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП – ОКТОМВРИ