ПРЕДСТАВИХА ШЕСТНАДЕСЕТИЯ ТОМ НА НИКОЛАЙ ХАЙТОВ

В Големия салон на БАН се състоя премиера на 16-ия том от събраните произведения на Николай Хайтов със заглавие „Време за разхвърляне на камъни. Който има ухо да чуе“ (изд. „Захарий Стоянов“ и изд. „Български писател“, С. 2022). Събитието се водеше от Иван Гранитски, който говори за ключовото влияние на Хайтов за развитието на българската литература: „Навършиха 113 години от рождението и 20 години от кончината на Николай Хайтов. Той следваше традициите на голямата българска проза – Димитър Талев, Димитър Димов, Емилиян Станев… През последните 10 години издателство „Захарий Стоянов“ с подкрепата на Съюза на българските писатели и на наследниците му – арх. Здравец Хайтов и скулптора Александър Хайтов – издадохме 15 тома, а днес в 16-и том ще прочетете изключителни есета, статии, огнена публицистика, публикувана в печата. Ще видите колко актуален е Хайтов, който воюваше срещу отродителите, продали българските интереси. Подготвяме 17-и том – с документалното наследство на писателя“.

С оценки за личността на Хайтов се включи Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели: „Акад. Николай Хайтов успя в най-голямото безвремие – края на 90-те години – да върне духа на България – той застана срещу всички, които искаха да продадат Отечеството ни. И днес тази опасност не е преминала. Със своя талант и място в обществото той беше истински будител. Затова преиздаването на неговите творби е чест и отговорност на СБП“.

Проф. Стоян Денчев говори за почитта, която днес ние забравяме да отдадем на големите си творци. Той припомни как преди 20 години с държавни почести е изпратен във вечността Николай Хайтов, а днес управляващите не се погрижиха за подобен жест към акад. Антон Дончев.

За личността и делото на Н. Хайтов се включиха: Здравец Хайтов, Румен Петков, Атанас Семов и Ивайло Христов.

Румен Петков призова БНТ да излъчи отново сериала „Капитан Петко войвода“.

В същата вечер беше връчена и наградата „Захарий Стоянов“ за цялостен принос към българската литература, която едноименното издателство присъжда веднъж на две години. Лауреат стана поетът Петър Андасаров, който беше награден с грамота и оригинална пластика „Бронзов лъв“, дело на скулптора Евгени Кузманов. Анализ на творчеството на П. Андасаров беше направен от литературния критик Георги Цанков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕЮ БОГДАНОВ          
Next post НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ ЗА МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ