Председателят на СБП Боян Ангелов гостува на Разград

Организатор на срещата с председателя на СБП бе писателската общност на Разград: членове на СБП, членове на Сдружението на писателите, свободни писатели нечленуващи, представители на литературно дружество „Делиорман“, представители на движението „За нравственост“ с председател Йорданка Станева, композиторът Александър Райчев, писателят Иван Димитров и др.

На 9 юни председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов представи в разградската библиотека „Проф. Боян Пенев“ предпоследната си /двадесета/ стихосбирка „59 отстояния“. Авторът на стихосбирката е и директор на издателство „Български писател“. Като такъв направи дарение от книги на РБ „Проф. Боян Пенев“.
Преди срещата с поети и любители на поезията Ангелов бе приет от председателя на Общински съвет Милена Цанева, с която обсъждаха бъдещи проекти със СБП.
В библиотеката бе представен от Пламен Панчев, който направи критичен анализ на стихосбирката „59 отстояния“. „Да се напише стихосбирка – каза Племен Панчев – като „59 отстояния“ е трудна работа. Дългият път, който е извървял авторът от дебютната си поетична книжка „А върху ножа – детелина“ слага безспорно отражение върху начина на мисленето, на формата на тази поетика. Преклонението на поета-философ пред гигантите на световната култура в никакъв случай не става за сметка на емоционалната нишка, на кардиовръзката, която е водеща за поезията…“
Боян Ангелов благодари на ръководството на библиотеката за гостоприемството и желанието за сътрудничество. „Това, което искам да споделя с вас – каза авторът на стихосбирката – е, че се почувствах като човек, който пише стихове и предполага, че тези стихове са стигнали до хората. Защото писането, поне за мене, е като черна кутия. Пиша и не знам какво се случва. Преди 16 години заминах за чужбина. Нямаше ме 7-8 години. Бях забравен от всички почти. Върнах се и трябваше наново да се доказвам като писател.“
Пламен Панчев покани председателя на СБП да разкаже за новите амбиции и проекти на най-авторитетното сдружение на писателите в България. Като директор на издателство „Български писател“ Боян Ангелов сподели, че срещата е по-скоро с издателството, отколкото със самия него като поет. Целта на екипа на издателството е да издигне отново престижа си, спаднал в годините на прехода. Издателството е създадено през 1947 година, а в него са работили светилата на българската литература като редактори.

Димитър ПЕТРОВ кореспондент на в-к „Словото днес“ за Разград

 

IMG_2959 IMG_2981 IMG_2995

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Международна писателска среща „Побратимени светове” – Плевен
Next post ПРЕМИЕРИ