ПРАЗНИК НА ПОЕЗИЯТА В ПЛОВДИВ

ПОЕЗИЯТА – РЕЛИГИЯ И ФОРМА НА ЖИВОТ

Своеобразен празник на поезията с по-късна дата и отбелязване на 110-ата годишнина от основаването на Съюза на българските писатели, се състоя на 2 октомври 2023 г. в Литературния салон на читалище „Алеко Константинов” в  Пловдив. Гостоприемството и професионализма на домакините и  гостите от СБП, предпочели сред книгите на едно известно пловдивско читалище – духовна обител с традиции да отбележат 110 години от създаване на Писателския съюз и Международния ден на поезията, е своеобразен знак за по-демократичното развитието на тази творческа организация в последните години. Председателят на СБП Боян Ангелов приветства присъстващите и благодари на домакините за тяхното гостоприемство. Той афишира и  светлите си спомени за Пловдив – най-древния град на Европа. Сподели с участниците в срещата за настоятелните искания на СБП къщата на големия наш писател Димитър Талев в Прилеп да бъде закупена от България и превърната в музей. Изрази и убеждението си, че с приема в СБП и се обхваща все по-голям кръг от талантливи творци на изящното слово.
Ахавни Кеворкян – председател на Дружеството на пловдивските писатели, приветства идеята на СБП за съвместно отразяване на Празника на поезията и музиката като залог за по-нататъшно сътрудничество, покани гостуващите творци  в централния офис на Пловдивското писателско дружество и подари на Боян Ангелов картина  за спомен от събитието.
Литературният критик Благовеста Касабова представи пристигналите от София поети. Свои стихове прочетоха Николай Шопов,  Иван Есенски и Боян Ангелов.
Пловдивските автори бяха представени от литературния критик Иван Христов с кратък анонс за тяхното творчество. В литературното четене участваха  поетите: Йорданка Гецова,  Светла Караянева, Рамела Бохосян, Екатерина Костова, Миглена Георгиева, Иван Странджев, Славка Зашева, Радка Топалова, Мария Николова, Елена Диварова, Людмил Попов и Геновева Цандева.  Рециталът докосна сърцата и душите на  присъстващите в залата.
Анахид Парсихян – дългогодишен секретар на читалище „Алеко Константинов”,  развълнувана от създадената поетична спойка между гостите и местните поети, декларира готовност за бъдещи съвместни събития.
Поетичният заряд и атмосферата в залата, завърши с поетичен апломб на чаша великолепно червено вино.
Казват, че във виното е истината! А една руска поговорка гласи: „Старата истина винаги е млада”. Старите истини и ценности, отразени в поетичния натюрел на авторите, нямат възраст. Те отразяват духовността на една нация, визирайки действителността – като религия и форма на живот!
Радка Атанасова – Топалова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post ПРИКЛЮЧИХА КОНКУРСИТЕ „ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА“ И „ЗАЕДНО В 21 ВЕК“