ПРАЗНИК НА МЛАДИТЕ ТАЛАНТИ И ДРУЖБАТА

Повече от хилядолетие България и Русия, българи и русиг-н Журавлев П.В. награждава победители в Зелена планета г-н Журавлев П.В. ид Ръководител на Представителството на Россотрудничество в България 144 СОУ Народни будители София поздравява победителите в конкурсите
ни обединява общият славянски корен и писменост, близките езици, духовност и култура, исторически, хуманитарни, икономически и социални връзки. Историята и бъдещето на България е неразривно и завинаги  свързано с Русия. Преди столетие един достоен българин, учен и общественик изрича: “Има Русия – има България! Няма Русия – няма България!“.

Верни на тези принципи, Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Организационен комитет, в който са представени всички значими неправителствени организации работещи на полето на българо-руското сътрудничество, вече повече от 10 години организират Международния ученически конкурс „Заедно в ХХІ век“ под патронажа на Посолството на Руската федерация и който влиза в Националния календар за извънучилищни  дейности  на Министерството на образованието и науката на Република България. В конкурса ежегодно участват хиляди ученици от България, Русия, Казахстан, Беларус, Приднестровието, Молдова, Украйна, Сърбия и др. страни.  И тази година участниците от България бяха от всички 28 области на страната и от над 60 градове и села. Компетентното жури от авторитетни писатели, художници и учени бе затруднено да оцени необикновено многото и с високо качество работи на участниците – реферати, есета, стихове, рисунки, медийни презентации и в двата Международни конкурса „Заедно в 21 век“ и „Зелената планета“.

В голямата зала на Руския културно-информационен център на 17.06 бяха поканени всички наградени участници, техните учители-консултанти и родители. Гости на тържеството бяха: Първият секретар на Посолството на Руската Федерация и представител на Министерството на образованието на Русия – Роберт Шестаков, директорът на Руския културно-информационен център и ръководител на Представителството на Россътрудничество в България Павел Журавлев, депутатът от парламентарната група „БСП – лява България“ – Таско Ерменков, членове на журито, представители на обществени организации. С топли думи към аудиторията се обърнаха Роберт Шестаков и Павел Журавлев. В приветствието на Извънредния и пълномощен посланик на Русия  Юрий Исаков се дава изключително висока оценка за ролята и значението на Международния ученически конкус „Заедно в 21 век“ и благодарност към Фондация „Устойчиво развитие за България“ за усилията за сближаване на младежите на нашите страни. Таско Ерменков в обръщението си към участниците заяви, че естествено темата за Русия се обединява с темата за мира, тъй като и днес Русия за разумната част от човечеството е символ и гарант за мира и бъдещето.

Председателят на Фондация „Устойчиво развитие за България“ – Станка Шопова връчи първите награди на отличените, поздрави ги за успехите и обяви, че и тази година наградените с първо  място ще посетят и ще се запознаят с историческите и културни паметници на Москва.

Мъдри напътствия за творческата работа и пожелания отправиха и писателите – членове на журито Лъчезар Еленков и Атанас Звездинов.

Много радост предизвика и награждаването на победителите в в конкурса „Зелената планета“, който е част от едноименното международно детско екологично движение в Москва.

Тържеството премина в топла, сърдечна обстановка, която се обогатяваше и от български и  руски песни и танци – поздрав от учениците от 144 СОУ „Народни будители“, Руския лицей – София, ДВГ „Сладки пуканки“ при Национален дворец на децата и др.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ НИКОЛА РАДЕВ
Next post „ЗОЛОТОЙ ВИТЯЗЬ“ ОТКРИВАНЕ