ПРАЗНИК-МАРАТОН “ДОБРОСЛОВ 2016”

Организираният от кметството и читалището “Пробуда – 1926” в с. Добрич,  общината и читалище “Култура” – Димитровград  уникален празник-маратон “Доброслов 2016”  се проведе за десети пореден път. Проявата стартира през 2007 г. в дома на поета Стоян Ралчев с амбицията да се наложи като най-продължителния поетичен маратон в страната и да представи пъстротата, чистота на езика ни, да развива и съхранява творческите заложби на неугасващия български дух.

В деня на Преображение Господне /6 август/ и тази година по традиция форумът започна с водосвет в добричкия храм „Св. Иван Рилски“. Поетът Петко Каневски даде старт на фестивалната програма на сцената на площада в с. Добрич. Заместник-кметът на община Димитровград Яшо Минков откри десетия Национален литературен празник “Доброслов 2016” . От свое име и от името на кмета на общината Иво Димов той благодари на всички организатори, спонсори, поети и присъстващи за съпричастието, за това че пренесоха във времето споделения дух на словото, което носи любов и радост.

Кметът на с. Добрич Марин Маринов също приветства с добре дошли гостите и участниците в поетичния маратон и изрази радостта си, че всички негови съмишленици заедно успяха за десета година  да поддържат жива жаравата на българското слово. И докато ни има, уверено заяви той, ще го има и празникът.

След продължилия повече от четири часа народностен празник на духа журито в състав: Петър Анастасов, Димитър Христов, Демир Демирев и доц. Петър Хаджинаков обяви наградите:  първа /статуетка и 200 лв./ за Екатерина Маринова от Ямбол, втора /150 лв./ за Милка Пиналска от Първомай и трета /100 лв./ за Станка Бонева от Варна. Специалната награда на кмета на Димитровград /Иво Димов /картина от Панчо Панев  за принос в поощряването и развитието на културните и патриотични ценности отиде при Лияна Фероли от Кърджали. Отличените поети тази година бяха най-много. Награди им раздадоха СБП /в лицето на Димитър Христов/ и наши издателства, между които “Български писател”, “Захарий Стоянов” , “Светулка”, “Жажда”. Техните награди отидоха при Йордан Пеев, Ели Видева, Мина Карагьозова, Николай Дялков, Райчо Русев, Лидия Налбантова, Иван Маринов, Христо Танев, Виолета Михова. В празника се включиха и творчески състави от община Димитровград.

Добрословието на поети от цялата страна беше благослов и повик за духовно съживление и обновление. Добрите думи лекуват и са били на почит по нашите земи още преди 22 века, каза авторът на логото на поетичния празник Христо Танев. Затова, пожела той, нека да ги носим в сърцата си и с тях да преобразяваме към по-добро света.

Лили Петрова

 

празник-маратон “Доброслов 2016” Наградата-на-ИК-Жажда-отиде-при-Виолета-Михова-от-Кърджали

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ КЪНЧО СТОЯНОВ
Next post СЕДЕМ ДНИ В КИТАЙ