ПРАВО НА ОТГОВОР

Прочетох материала на Михаил Неделчев „Памет за Иван Пейчев“, публикуван в сайта kultura.bg. Направи ми впечатление, че тези нападки към Съюза на българските писатели и към неговия председател нямат нищо общо с българската култура. И все пак, реших да отговоря на този пасквил, защото въпросният господин си позволява да отправя груби клевети за неща, които явно не са му съвсем известни.

Националната награда за лирика „Иван Пейчев“ се връчва по статут, който е приет с Решение № 771 от Общински съвет – град Шумен на 31 юли 2014 г. Съорганизатори на конкурса са Община Шумен, Съюзът на българските писатели и Дружество на писателите – Шумен. Журито се състои от 8 (осем) члена и председател, който е председателят на Съюза на българските писатели. Съюзът на българските писатели има квота от 3 (трима) души, които по устав се определят от Управителния му съвет.

Едва на 1 декември, след мое настояване, получихме списъка на членовете на журито, без обаче да са поискани нашите предложения. В случая Община Шумен няма никаква вина, защото това са пропуски на оторизирания представител на Дружеството на писателите в Шумен. Нашият Управителен съвет се обърна с писмо към кмета на Шумен – г-н Любомир Христов, което стана повод Община Шумен да вземе решение резултатите от конкурса да бъдат анулирани и да се организира ново гласуване. Ето защо предоставяме на вниманието на читателите пълния текст на писмото, адресирано до кмета на Община Шумен.

А що се отнася до клеветите и обидите на Михаил Неделчев към 105-годишния Съюз на българските писатели, те няма да бъдат подминати, защото моите колеги са ми гласували доверие и аз защитавам тяхното достойнство на честни и талантливи писатели, както и собственото си достойнство.

 

Боян Ангелов

Председател на

Съюза на българските писатели

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПИСМО ДО КМЕТА НА ШУМЕН
Next post ИЗДАТЕЛСТВО „БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ” И НЕГОВАТА МИСИЯ