ПОЧИТ КЪМ ЕВТИМ ЕВТИМОВ

ПОЧИТ КЪМ ПОЕТА ЕВТИМ ЕВТИМОВ В ПЕТРИЧ

 

С поредица от инициативи културната общественост в гр. Петрич отбеляза 90 години от рождението на обичания поет Евтим Евтимов (1933 – 2016). Столичните писатели Петър Андасаров, Атанас Звездинов, Иван Есенски, Виктория Катранова, Бойко Беленски, Анжела Димчева и Добрин Добрев Финиотис, водени от Боян Ангелов – председател на СБП, пристигнаха в града и заедно с представители на Община Петрич поднесоха цветя на паметника на Евтим Евтимов, изработен от скулптора Евгени Гоцков. В словото си Иван Гранитски отбеляза: „Петрич е един световен град, защото тук е духът на Евтим Евтимов. Той е един от плеадата българските поети, които създадоха новия Златен век в родната поезия – от 60-те години до началото на 21. век… За Евтим отечеството беше над всичко – в десетки негови книги българската природа е опоетизирана и обожествена.“

Последва откриването на Ритуална зала в обновеното читалище „Братя Миладинови –  1914“, съчетано с връчване на наградите в конкурса „Горчиво вино“. Началото на програмата беше дадено от Детска мандолинна формация с диригент Тодор Ковачев.

Гостите бяха приветствани от секретаря на читалището Гичка Тренева с думите: „Нашето читалище се превърна в модерен културен център! Смея да кажа, че за този 10-годишен период литературният конкурс „Горчиво вино“ вече има авторитет на значимо литературно събитие. През 2023 г. участващите поети бяха над 170“. Тя отдаде дължимото на работата на литературния критик Пламен Тотев, с когото заедно са създали конкурса. От тази година организатор и председател на журито е Венко Евтимов – поет, писател, драматург, издател и син на Е. Евтимов.

Боян Ангелов се върна назад в спомените си за Евтим Евтимов, с когото са работили на един етаж в сградата на СБП. Той направи паралел между Петрич и Панагюрище, отчитайки ролята на видни възрожденски дейци като братя Миладинови и Марин Дринов: „Смятам, че Петрич е градът, който прави така, че обезсмъртява името на Евтим Евтимов, а Евтим Евтимов чрез своята поезия обезсмърти Пиринския край, обезсмърти великото дело на Паисий Хилендарски и показа каква трябва да бъде любовта, защото любовта е горчива като вино и вечна като живота“. Боян Ангелов прочете стихотворението си „Пътят“, което е посветил на поета от Петрич.

Със свои спомени и стихове в памет на Евтим се включиха Петър Андасаров, Атанас Звединов и Иван Есенски, а любимата песен на Евтим Евтимов „Гласът на Пирин“ (стихове – Емил Рупел) в изпълнение на Добрин Добрев Финиотис взриви от аплодисменти залата.

Ето и лауреатите в Националния конкурс „Горчиво вино“: с първа награда беше удостоен Веселин Веселинов от София; на второ място беше класирана Ваня Велева от Ямбол, а на трето  – Светлана Ангелова от Харманли. Бяха дадени и три специални награди: Александра Павлова (млад автор) от Свищов, специална награда на Общинския съвет – Петрич – на поета и публицист Иван Гранитски; награда на „Ротари клуб“ Петрич – за Георги Икономов от Стара Загора.

„Този конкурс започна по идея на баща ми преди 10 години и нямаше да бъде същият, ако я нямаше Гичка Тренева, която като будител е правела всичко възможно той да се движи и да приема все по-качествени творци и да се издига на по-високо ниво“ – с тези думи Венко Евтимов благодари на организаторите.

На финала Катя Кирянова разказа свои спомени за Евтим Евтимов, тъй като е била негова ученичка, и чете поезията на част от наградените, които не присъстваха. Млади поети от литературен клуб „Евтим Евтимов“ към читалището прочетоха най-новите си творби.

Привечер се състоя официално освещаване на обновеното читалище „Братя Миладинови – 1914“, а по-късно беше представена художествената програма „Високо, високо“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ДОКОСВАНИЯ ДО КИТАЙ
Next post Вестник „Словото днес“, бр.5, 2024