ПОЧИНА СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ

ОТИДЕ СИ

СИМЕОН ХАДЖИКОСЕВ

(7 март 1941 – 29 декември 2020)

 

Почина изтъкнатият литературен критик, историк и изследовател, преводач, университетски преподавател и дългогодишен член на Съюза на българските писатели проф. д-р Симеон Хаджикосев. Той създаде уникалната тринадесет томна поредица „Западноевропейска литература”. Симеон Хаджикосев беше сред нашите литературни критици, които разкриха в пълното им изящество творбите на ПейоЯворов, Димчо Дебелянов, Теодор Траянов, Николай Лилиев… Автор е на повече от четиридесет книги, сред които са и мемоарните му творби: „Записки на конформиста”, „Записки на вътрешния емигрант”, „Което е било и ще бъде”.

Проф. Симеон Хаджикосев е роден в София на 7 март 1941 г. Завършва Българска филология в Софийския университет през 1965 г. като отличник на випуска. Неговата съпруга Мария е от рода на Димчо Дебелянов. Имат двама синове – Роман и Антон.

Проф. Симеон Хаджикосев е носител на много награди, сред които за критика и публицистика на Съюза на българските писатели, както и на Националната награда за литературна критика на Министерство на културата и Община Панагюрище „Нешо Бончев“ (2019).

Погребението ще стане в тесен семеен кръг поради епидемиологичната обстановка.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

Съюз на българските писатели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ГЕОРГИ ДРАМБОЗОВ НА 75
Next post БЪЛГАРСКИ ПЕРА В ШВЕЙЦАРИЯ