ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ВИКТОР БАРУХ

НАПУСНА НИ ВИКТОР БАРУХ

На 22 август 2023 г. на 102 годишна възраст почина големият български писател Виктор Барух, доайен на Съюза на българските писатели. Ще го запомним като изключително деликатен и добронамерен човек, като талантлив писател и журналист. Творчеството му е богато на съдби и събития, свързани най-вече с борбата против хитлерофашизма. Творчеството на Виктор Барух ще бъде запомнено като образец на публицистика и белетристично майсторство, изпълнени с препратки между история и настояще, изобилстващи и проникновени размисли за съдбата на обикновените хора. Той е единственият български журналист, присъствал   и отразил историческия процес през 1961 г. в Йерусалим срещу хитлеристкия офицер Адолф Айхман – главно действащо лице по времето на Холокоста, отговорник за депортацията на евреите в нацистките лагери на смъртта.

Виктор Барух е роден на 2 юни 1921 г. в София.  Завършил е право и история СУ „Св. Климент Охридски“. Работил като журналист и редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“. Бил е зам.-гл. редактор на списание „Пламък“, а от 1972 до 1978 г. – главен редактор на издателство „Български писател“.

Автор е на книгите: „Отречени от закона“, „Ескадронът в тревога“, „Завоевателката“, „Трите весели  човечета“, „Сватбени свещи“, „Японска кукла“, „Деца на града“, „Мицуко – парфюмът на спомена“, „Оклеветената или Грехът на епископа“, „Късно око“ и др.

Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на българските журналисти. Присъждани са му държавни и литературни отличия и награди, сред които орден „Иван Вазов“ на СБП и Почетен плакет на Писателския съюз за изключителни заслуги към съвременната българска литература. Носител на наградата „Шофар“ за цялостен принос към българската еврейска общност.

Поклон пред светлата му памет!                                  

 

 

Съюз на българските писатели

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.24, 2023
Next post ЗА ПОЕЗИЯТА НА АНДРЕЙ АНДРЕЕВ (1943 – 2021)