ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ ВАЛЕНТИН КРЪСТЕВ

Напусна ни писателят

 ВАЛЕНТИН КРЪСТЕВ

(26.04.1949-03.06.2016)

 

Валентин Кръстев е роден в Пазарджик. Завършил е право в СУ „Кл. Охридски”. Работил е в редакция „Международни връзки” на Агенция София прес”, референт с английски език, отговарящ за Унгария, Чехословакия, Българската секция на Международния ПЕН Център, Международния съвет за детско-юношески книги и отдел „Международни връзки” на Съюза на българските писатели. Участвал е в организирането и провеждането на международните писателски срещи на Съюза на българските писатели. През осемдесетте години е бил член на Кабинета на младия преводач към Съюза на преводачите в България, След 1989 г. работи известно време като адвокат и преводач на свободна практика.

Свои стихове е печатал в „Литературен фронт,” сп. „Пламък”, алманах „Поезия”, в. „Пулс”, в. „Народна младеж” и др., както и в чуждестранни издания на руски, унгарски и английски език. Автор на  стихосбирката „Между Земята и Небето”, 2005 г.

Превел е над 60 книги от и на английски език, между които „По-малко от единица” – есета на Йосиф Бродски, „Луси Краунс” от Ървинг Шоу, „Основания за поезия и Основание за критика” от Уилям Мередит, множество преводи от английски в бюлетините за чуждестранна литература, издавани от Центъра за литературна информация на СБП, където е работил като редактор. Многобройни са и преводите му на български поети на английски език, както и поезия на руски език.

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТЕНКО ТЕНЕВ Е НОСИТЕЛЯТ НА НАГРАДАТА „ИВАН НИВЯНИН“ ЗА 2016 г.
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 21, 2016