ПОЧИНА ПИСАТЕЛЯТ АЛЕКСАНДЪР ТОМОВ

Напусна ни писателят Александър Томов

 

След тежко и продължително боледуване на 76 години си отиде поетът, писателят и киносценарист Александър Томов.

Той е автор на десетки книги – стихосбирки, сборници с разкази, романи, както и на киносценарии. Роден е в София на 3 юли 1944 г. Завършва българска филология в Софийският университет „Климент Охридски“ през 1972 г. Работи като редактор в програма „Христо Ботев” на БНР и драматург в Киноцентъра, а по-късно е член  на Националния съвет за радио и телевизия от квотата на парламента и негов председател от декември 1998 г. до август 2001 г.

След 1997 г. преподава кинодраматургия в Югозападния университет „Неофит Рилски“ и в Нов български университет.

По негови сценарии са заснети популярни и предизвиквали обществени дискусии български филми през 80-те години като „Елегия“, „Романтична история“, „Маргарит и Маргарита“, автор е и на киносценариите „Пантуди“, „Разводи, разводи“, „Мечтатели“ и др.

Нашумява с трилогиите „Корупция“, „Новобогаташи“ и „Четвъртата власт“.

Автор е на сборници с разкази и новели, сред които се  открояват заглавията „Здрач и печал” и „Елегия за птици”, на исторически романи като „Византийски лабиринт“ (2001), „Императрица Теофано“ (2003) и „Йешуа“ (2012), сравнявани с „Последното изкушение“ на Никос Казандзакис и „Шифърът на Леонардо“ на Дан Браун.

Той бе проникновен психолог и пресъздаде в творбите си наред със знакови личности от миналото и новозараждащи се образи на безчестието и алчността, и неповторими човешки типажи – на маргиналите от софийските предградия, на „малкия” човек, който всъщност е солта на живота. Неговият многостранен талант му отрежда място в голямата българска литература.

Поклон пред светлата му памет!

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТИ ПИСАТЕЛИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПИСАНО Е, ЗА ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ…
Next post НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СБП