ПОЧИНА ПЕТЪР АНАСТАСОВ

НАПУСНА НИ

 

ПЕТЪР АНАСТАСОВ

(27.10.1942 – 07. 06. 2023)

 

Роден е в пловдивското село Марково. В Пловдив завършва средното си образование, а специалност „Българска филология“ – в СУ „Св. Климент Охридски“. Дълъг житейски и творчески път го свързва с града на тепетата – работи като главен редактор на в. „Комсомолска искра“ и директор на издателство „Христо Г. Данов“; впоследствие оглавява столичните издателства „Христо Ботев“ и „Български писател“.

Един от емблематичните поети в съвременната българска литература, Петър Анастасов е автор и на шест пиеси, които се играят по театралните сцени в страната: „Обещай ми светло минало”, „От сняг помилвана душа”, „Голям, колкото малка ябълка”, „Четирите посоки на света”, „Църква за вълци” и „Живите от мъртвата махала”. По мотиви от пиесата му „Църква за вълци“ е заснет едноименен сериал в дванадесет части. Петър Анастасов е автор на осем книги с поезия: „Зимна нежност”, „Тройно огледало”, „Площад на хълма”, „Както те обичам”, „Единствено безсмъртие любов”, „Четиридесет стихотворения”, „Този черен бял свят” и „Хубава и проклета си”, както и на сценарии за телевизионни филми.  

Носител е на редица литературни награди, сред които Националната награда за поезия „Пеньо Пенев”, наградата „Пловдив” за цялостно творчество, „Орфеев венец” за поезия на литературните празници „Пловдив чете”, наградата за поезия на СБП, Националната награда за литература „Валери Петров“ и др.

Поклон пред светлата му памет!

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 

Поклонението ще се извърши на 09.06.2023 г. (петък) от 11.00 часа

в ритуалната зала на Централните гробища в гр. Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЕЗИЯ С ПСИХОЛОГИЧЕСКО ЗВУЧЕНЕ
Next post ПОКАНА ЗА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СБП