ПОЧИНА ЛЮДМИЛА ГРИГОРОВА

НАПУСНА НИ ЛЮДМИЛА ГРИГОРОВА

(28.04.1943–29.05.2022)

Родена в София, завършила английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Людмила Григорова е  д-р на филологическите науки, старши научен сътрудник в Института за литература при БАН, литературен критик и изследовател по проблемите на съвременната българска и западноевропейска литература, преводач англицист. Нейните дългогодишни изследвания като специалист по сравнително литературознание са допринесли за сродяване и взаимно опознаване на българското с европейското художествено слово. Автор е на монографии, сборници с есеистика и критика, между които: „Творецът и неговият двойник (Проблеми на творческата личност в западноевропейската литература XIX – XX век)“, 1983; „Автобиографизъм и творчество“, 1986; „Драма на парадокса (Оскар Уайлд в български културен контекст)“, 1993; „Димитър Димов: La femme moderne. Български и европейски паралели“, 2011 (монографията й за Д. Димов е наградена от Съюза на българските писатели.). С една от ежегодните съюзни награди – на името на писателя Гео Крънзов, бе отличена през 2017 г.  и мемоарно-документалната й книга „Малка семейна сага“.

Израсла в семейството на писателя Крум Григоров, чието творчество е трайно свързано с българското село, Л. Григорова е възпитавана като градско дете на интелигент. Неговата среда от писатели и художници, сред които Д. Димов, Г. Караславов, Е. Каранфилов, Мл. Исаев, Вл. Димитров-Майстора, Ст. Венев играе роля в духовното й развитие. А книгата й за Оскар Уайлд я свързва с интелектуалец от ранга на Петър Увалиев. По-късно, като съпруга на пианиста проф. Никола Дюлгеров попада и сред музикалния елит на България. Така „Малка семейна сага“ се превръща от история на едно семейство в история на епохата през погледа на детето, девойката и зрялата жена със свое място в нашия културен живот. Член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България и българския П.Е.Н. клуб.

Етична във взаимоотношенията си с колегите, с висока художествена мярка, отдадена на литературата и на българското битие – такава беше Людмила Григорова до последните си дни.

Поклон пред светлата й памет!

Поклонението ще се извърши на 2 юни от 11.30 ч. в църквата „Света Петка“ – Централни софийски гробища

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС
Next post ТВОРЧЕСТВОТО НА НАДЯ ПОПОВА