ПОЧИНА ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ

Напусна ни големият български поет, белетрист и публицист, видният интелектуалец Любомир Левчев, който с книгите си е близък на милиони български и чуждестранни читатели. Автор с принос към нашата и европейската поезия, творец с дълбоко човеколюбие и родолюбие, виден общественик и гражданин. Като председател на Съюза на българските писатели разви контактите с писатели от цял свят чрез международните литературни форуми в София „Мирът – надежда на планетата“.

Роден е на 27 април 1935 г. в Троян. Завършва гимназия в София и висше образование в Софийския университет „ Св. Климент Охридски“, специалност „Библиография и библиотекознание“ към Философско-историческия факултет.

Първата му книга „Звездите са мои“ е издадена през 1957 г., а общо 58 негови книги са преведени в 36 страни. Автор на три романа, на книги с есеистика и мемоаристика, на сценарии за филми.

Работил е в БНР и вестник „Литературен фронт“. Бил е първи заместник-председател на Комитета за култура, председател на Съюза на българските писатели от 1979 до 1988 г.,  член на Световния съвет на мира и на Европейската академия за наука и изкуство. От 1991 г. е собственик на издателска къща „Орфей“, издаваща стихосбирки и едноименно списание.

Носител е на Златен медал за поезия на Френската академия и на званието Рицар на поезията (1985); Голяма награда на института „Александър Пушкин“ и на Сорбоната (1989); Световна награда за мистична поезия „Фернандо Риело“ (1993); Орден „Владимир Маяковски“, учреден от Съюза на писателите в Евразия и Съюза на писателите и преводачите в Русия; „Златен венец“ на Стружките вечери на поезията (2010).

В България е удостоен с Националната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 1984 г.; с титлата Доктор хонорис кауза на СВУБИТ (17 май 2005 г.), ]с орден „Стара планина“ – I степен, за „изключително големи заслуги към България, за развитие и популяризиране на българското изкуство и култура“. През 2008 г. получава националната награда „Христо Г. Данов“ за цялостно творчество. През 2018 г. е удостоен с Националната литературна награда „Ламар“. Почетен гражданин на Смолян (2010).Почетен гражданин на София (2015).

Книгите и делото на Любомир Левчев остават неразделна част от развитието на българската литература и култура.

 

 

ПОКЛОН ПРЕД СВЕТЛАТА МУ ПАМЕТ!

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОКАНА
Next post ПОКЛОНЕНИЕТО ПРЕД ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ Е В СЪБОТА