ПОЧИНА ГЕОРГИ БЕРБЕНКОВ

НАПУСНА НИ ГЕОРГИ БЕРБЕНКОВ

(17.05.1941 – 24.06.2023)

 

Съюзът на българските писатели съобщава, че на 24 юни 2023 г. е починал писателят-сатирик Георги Бербенков –  член на Сдружението на писателите – Варна, и на Съюза на българските писатели. Той беше един от най-изтъкнатите съвременни сатирици, автор на 28 самостоятелни книги с афоризми, епиграми, анекдоти, фейлетон. Сред най-известните му издания са „Открадната любов“, „Афоризми за туй и онуй“, „Римувани усмивки“, „Остроумия“, „Любов в трамвая“, „Бербенковчета“, „Афористичен коктейл“.

Негови творби са превеждани на английски, полски, македонски, руски, сръбски и украински; често са публикувани в местния и централния печат, в периодични издания и литературни сборници, излъчвани са по Радио Варна и БНР, както и по БНТ. Седмичникът „България“ от Чикаго пет години отделя 61-вата си страница за афоризмите на Бербенков и го включва в редколегията си. Книгата му с афоризми „Остроумия“ в електронен вариант се разпространява в 50 държави.

Георги Бербенков е носител на български награди за хумор и сатира; лауреат е на  престижната награда „МАСКА’Р“– присъждана от българската общност в Лос Анджелис за принос към запазването, съхраняването и разпространението на българското културно наследство и е обявен за почетен член на общността.

 

          Поклон пред паметта му!

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ТЕКСТИЛЕН ПАТРИОТИЗЪМ?!
Next post ПОЧИНА КАМЕН ВАСЕВСКИ