ПОЧИНА ВЛАДИМИР БОЯРИНОВ

НАПУСНА НИ

ВЛАДИМИР БОЯРИНОВ

 (1948 – 2022)

 

Известният руски поет и преводач Владимир Бояринов почина скоропостижно, без да успее да дочака своята 75-а годишнина. Той е голям приятел на България, избран е за почетен член на Съюза на българските писатели.

Владимир Бояринов е роден през 1948 г. в Алтайския край. През 1968 г. дебютира като поет във вестник „Томски комсомолец“. Завършил е Литературния институт „Максим Горки“ в Москва. Заслужил работник на култрата на Руската федерация. През 2005 г. е избран за заместник председател на Международното съобщество на писателсите съюзи, а през 2009 г. – за председател на Московската градска организация на Съюза на руските писатели. Лауреат е на наградите: „Константин Симонов“, „Николай Гумильов“, „Фьодор Тютчев“ и др. Носител на ордена „За заслуги пред Отечеството“ и множество други високи държавни отличия.

Книгите на Владимир Бояринов са излизали с емблемите на издателставата: „Съветски писател“, „Съвременник“, „Съветска Русия“, „Детская литература“, „Вече“, „Литературная република“ и др.

Всички, които познаваха Владимир Бояринов, ще го запомнят като отзивчив приятел, талантлив поет и прекрасен човек.

 

Поклон пред светлата му памет!

 

Съюз на българските писатели

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРЕМИЕРА НА НОВА КНИГА НА НИКОЛАЙ ДОЙНОВ
Next post ГОЛЕМИЯТ ВЕЛИЧКО МИНЕКОВ