ПОЧИНА БРИТАНСКАТА ПИСАТЕЛКА И ИСТОРИЧКА МЕРСИЯ МАКДЕРМОТ

ПОЧИНА БРИТАНСКАТА ПИСАТЕЛКА И ИСТОРИЧКА МЕРСИЯ МАКДЕРМОТ

 

07.04 1927  – 28. 03.2023

 

Мерсия Макдермот се ражда в Плимут, Девън, Великобритания, в семейството на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев.

Преподавателската и научната ѝ дейност е тясно свързана със страната ни. От 1957 до 1989 г. писателката посещава България или живее в нея. Преподава в Английската гимназия в София в периода 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. Води курс за българското националноосвободителното движение в Македония в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ до 1989 г. Избрана е за чуждестранен член на Българската академия на науките през 1987 г. Двадесет години по-късно става доктор хонорис кауза на Софийския университет.

През 1962 г. Марсия Макдермот пише първата книга на английски по обща история на България, която обхваща събитията в периода от 1392 до 1885 г. Известна става обаче с книгата си за Левски – Апостолът на свободата„, която излиза през 1967 г. В посвещението си към нея тя пише: „На българския народ, който ми даде повече, отколкото мога да му се отблагодаря“. Творбата ѝ е преведена на български през 1970 г. и преиздавана неколкократно. През 1978 г. излиза изследването ѝ за Гоце Делчев – „Свобода или смърт“, с което тя става доктор на историческите науки. Следва трудът ѝ за Яне Сандански – „За свобода и съвършенство“. Последната си книга – „Имало едно време в България“, Макдермот издаде през миналата година.

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“. Мерсия Макдермот беше и почетен член на Съюза на българските писатели.

 

Поклон пред светлата й памет!

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР НА СБП АПРИЛ 2023
Next post ПОКАНА