ПОЧИНА БРИГИТА ЙОСИФОВА-ТЕМПЕСТ

 НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛКАТА

БРИГИТА ЙОСИФОВА-ТЕМПЕСТ

(1928 – 2024)

 

Бригита Йосифова е българска писателка и журналистка. Учила е във Френския девически колеж „Свети Йосиф”, следвала е славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски”.  Дългогодишен кореспондент в Лондон и Москва на вестниците „Литературен фронт”, „Работническо дело”, „Труд”, „Отечествен фронт”, „Стандарт”.

Съпруга на английския журналист и преводач българист Питър Темпест, с когото се запознават през далечната 1948 г. в България, но вече като семейна двойка през 60-те са кореспонденти в съветската столица: тя на в. РД“, а той на „Морнинг стар“.

Авторка е на книгите „Бирена чаша с монети” (разкази, 1962), „Мир и рози” (разкази, 1965), „Декабристите” (1979, 1999; преведена на руски и претърпяла две издания –  1982 г. и 1999 г.), „Купено дете” (автобиографична, 2001, 2. доп. изд. 2007), „Ляля, сама в широкия свят” (2006, за актрисата Елена Воденичарова), „Беглецът в Сибир”, романизирана биография за съдбата на руския княз Александър Шереметиев и декабризма (2010), „Дневникът на Петкан” (2013). Книгите „Обещах да запомня –   разговори с Петър Увалиев” (2012) и „Петър Увалиев. Изповеди” (2014) са посветени на многогодишната ѝ интелектуална дружба с Петър Увалиев.

Литературните произведения на Бригита Йосифова –  художествени или документални – винаги са разпознаваеми по дълбочината на темите и лекотата, с която се четат. Тя нито за миг не си позволява компромиси с достоверността на фактите или суетна прибързаност в писателската работа.

Първа носителка на отличието на името на Петър Увалиев. Член на СБЖ и СБП.

През 2021 г. в изд. „Изток-Запад“ излезе последната ѝ прижизнена художествено-мемоарна книга „Калейдоскоп от спомени“. Тази книга е уникална не само със своята художествена увлекателност, а преди всичко със свидетелства „от първо лице“ за социално-исторически превратности, събития и личности, пресекли пътя на авторката. Те са прозорец към миналото за българските читатели, които не живеят само с вестникарски сензации, а се опитват да осмислят сложната връзка на времената и оценката за тях.

В своята нова творба авторката разказва за духовните си спътници през годините, прекарани в България, Москва и най-вече в Лондон, където преминава по-голямата част от живота ѝ. Тези разклонени животоописания носят автентичността на едни грижливо записвани и запомнени от Б. Йосифова през годините разкази на нейните забележителни съвременници – политици, журналисти, писатели, художници, личности както от първата редица, така и от „неосветената“ част на живота.

Писателката почина на 22 март т.г. в Лондон. Но нейното завещание е прахът ѝ да бъде погребан в България, което нейните син и дъщеря  – Ричард Темпест и Снежана-Джейн Темпест, също видни интелектуалци, ще изпълнят.

Светла ѝ памет!

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр.12, 2024
Next post ВИКТОР ХИНОВ /РАЗКАЗИ