ПОЧИНА АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН

АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН

(17.10.1922 – 29.06.2023)

 

Напусна ни един от големите майстори на българското художествено слово – мъдрецът Анжел Вагенщайн. С неговата личност и творческо дело си отива една неповторима епоха в българската култура.

Той беше сред най-обичаните творци в България. Неговите книги „Петокнижие Исааково“, „Далеч от Толедо“, „Сбогом, Шанхай“, „Преди края на света. Драскулки от неолита“, „Серенада за балканска гайда“, „Съновидение за Св. Борис I“, издадени в България и в редица европейски държави, са проникновена изповед за драматичното време на 20. век. Анжел Вагенщайн беше популярен сценарист и режисьор, високо ценен у нас и в чужбина, а десетките филми по негови сценарии бяха удостоени с престижни награди. Филмът по негов сценарий „Звезди“ и днес остава единственият български филм, отличен с Голямата награда в Кан и с номинация за „Златна палма“.

Като войник на доброто той остана стожер на националната ни култура, на мъдрата сила на съвестта – не само свидетел, но и участник във вечната балканска сюита. Чрез стила и посланията в книгите си Анжел Вагенщайн допринесе за неповторимия и самороден глас на  българската литература, утвърждавайки хуманизма, добротворчеството, правото на живот и равнопоставеност на религии, етноси и народи.

 

Поклон пред светлата памет на Анжел Вагенщайн!

 

 

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 90 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АЛЕКСАНДЪР БАНДЕРОВ
Next post ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША“