ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ПОЕТА ПЕТКО БРАТИНОВ

В навечерието на 24 май представители на Клуба на граничарите към СОСЗР, на Съюза на българските писатели и на НЧ „Бели брези-2007” посетиха боледуващия от дълго време известен поет Петко Братинов. Сътворил силни, ярки, запомнящи се стихове в своите над 13 стихосбирки, той от шест години е парализиран и лишен от възможността за комуникация. Бивш граничар, поетът е написал, ярки, завладяващи стихове за суровите и силни мъже на дълга и честта, включени в сборника „Гранична бразда”. Сред тях са „Гордост”, „Болка” и „Проверка на кръвта”. Ветеранът Матей Пеев от Клуба на граничарите му разказа за наскоро проведения VІ-ти национален събор на граничарите от запаса и му подари от старите бойни другари диск с песни, посветени на пазителите на границата, вестници с публикации по темата и тениска с надпис : „Нито крачка назад, зад нас е България”. Развълнуван той рецитира силните прозрения на поета:

„И в себе си ний скрито се гордеем.
Защото тук понякога е страшно
в окопите на първата траншея…
Най-силните на границата пращат…“

Колегите му от СБП Бойко Беленски и Благовеста Касабова по своя инициатива му поднесоха парична сума, заделена от наскоро получените литературни награди. А Елена Зографова, председател на НЧ „Бели брези-2007” подари от името на читалището хранителни провизии. По случай неговия 80-годишен юбилей (13 септември т.г.) тя предложи да съдейства за издаването книга с негови публицистични изяви.

60897098_1571994182934643_5500765336988811264_o

Един коментар към публикацията “ПОСЕЩЕНИЕ ПРИ ПОЕТА ПЕТКО БРАТИНОВ

  1. ПОЗДРАВИ И ВЪЗМОЖНО ОЗДРАВЯВАНЕ!?! ОТКАЗАЛ ДА ПОДПИШЕ ВРЪЩАНЕ НА СТИХОСБИРКА ОТ „НАРОДНА МЛРАДЕЖ“ ИЗХ. № 824/29.07.1981. – И!!! – ПРИПОДПИСАЛИ-ГО.
    АБЕ, ИМАЛО Е, И НЕМОСКОВСКИЕ ВОСПИТАНИКИ ЗАЕВЕДУЮЩ РЕДАКЦИИ ПО ОНОВА ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНАТА – БА . . .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Петър АЛИПИЕВ (Петър Алипиев Пашанков)
Next post ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ДО СБЖ