ПОСЕЩЕНИЕ В СЛОВАКИЯ

По покана на Съюза на словашките писатели, за участие в тазгодишния Литературен фестивал „Словесна пролет“, който по изключение се проведе по-късно – през лятото, и на Конгреса на „Матица Словенска“, в Словакия от трети до седми юни бяха председателят на СБП Боян Ангелов и поетът-преводач от словашки и чешки език и специалист по тези литератури  Атанас Звездинов.

На 3 юни в Градската библиотека на Братислава се състоя голяма литературна вечер, посветена на гостите от България. Присъстваха много словашки гости и писатели. Програмата бе водена от Ваня Радева, директор на българския културен институт, която представи авторите. Боян Ангелов и Атанас Звездинов прочетоха свои стихове, след което се състоя задълбочен разговор. С Боян Ангелов – с акцент върху миналогодишния юбилей на СБП и издадената по този случай двутомна антология, а с Атанас Звездинов – за неговия личен юбилей, за преводите му на словашки поети и цялостния му принос за словашко-българските литературни връзки. Двамата бяха поздравени от присъстващата Йорданка Чобанова – посланик на България в Словакия и със съдържателна поетична програма от учениците на Българското училище в града.

В рамките на конгреса в град Мартин, пред чуждестранните делегации от Сърбия, Германия, Чехия,Украйна, Словения, Черна гора, Русия, Румъния, България и домакините от Словакия, Боян Ангелов поздрави участниците от името на СБП и говори пространно за приноса на Кирил и Методий и за читалищното дело в България, сходно по проблематика с това на „Матица Словенска“. Вечерта на 4 юни в камерния театър в Мартин се състоя гала-програма в чест на гостите на конгреса. Те бяха поздравени от кмета на града, представени с творческите им биографии, след което бе дадена думата на всеки да прочете свои стихове. Боян Ангелов и Атанас Звездинов прочетоха стихове в оригинал, които в превод бяха представени от големия словашки поет Михал Худа.

Конгресната програма предвиждаше и изяви в град Липтовски Микулаш и околията му, където нашите автори също имаха творчески срещи с местни творци. Бяха посетени и къщите-музеи на видни словашки автори като Милан Руфус, Янко Крал, Разусовия дом и някои музеи и галерии.

С председателя на Съюза на словашките писатели Мирослав Биелик, който през цялото време бе с българската делегация, бяха уточнени и някои подробности около предстоящата международна среща в София 17–19 юни по проекта за река Дунав.

62466290_1590210634446331_5422996570318569472_n

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post РУСКАТА ИДЕЯ НА ЧАВДАР ДОБРЕВ
Next post ЧОВЕШКОТО – ЦЕЛ, ОБЕКТ И МИШЕНА