ПОКЛОН ПРЕД СВЕТИТЕ БРАТЯ КИРИЛ И МЕТОДИЙ

Поклон пред  безценния духовен подвиг на Светите братя Кирил и Методий

В средата на най-българския месец – май, в Москва се състояха Дни на българската литература под егидата на посланика на Република България в Русия Н. Пр. Бойко Коцев. В делегацията ни в белокаменна Москва участваха: Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Надя Попова – главен редактор на в. „Словото днес“, членове на Фондация „П. К. Яворов“, водени от президента на Фондацията Тодор Иванов, и Елка Няголова – председател на Славянска литературна и артистична академия.

При откриването на Дните в Гербовата зала на посолството на 11 май посланик Бойко Коцев припомни за безценния духовен подвиг на Светите братя Кирил и Методий, чийто ден отбелязва на тази дата нашата църква, за цивилизационния български принос към световната културна съкровищница, за Кирилицата, тръгнала от нашите земи към земите на другите славяни… Цялата вечер бе един поклон пред двамата апостоли и пред 1190-годишнината на Св. Кирил. Вечерта бе водена от поетесата Елка Няголова, която представяше гостите и ги приканваше към микрофона. Така прозвучаха вълнуващите стихове и послания на: Владимир Бояринов – председател на Съюза на писателите на Русия (Московска градска организация), Максим Замшев – главен секретар на организацията и шеф-редактор на в. „Литературная газета“, поета-дипломат Владимир Масалов – представител на Творческо обединение „Отдушина“ при Министерството на външните работи на Русия, на народния поет и легенда в руската изящна словесност Андрей Дементиев… Прозвучаха преводи на руски език на българските класици Христо Ботев, Димчо Дебелянов и Пейо Яворов, прочетени от Людмила Снитенко и Максим Замшев. Вечерта на поезията бе допълнена от блестящите изпълнения на младите лауреати на международни конкурси от Централното музикално училище при Московската държавна консерватория „П. И. Чайковски“, както и от клавирните изпълнения на композитора В. А. Трофимов. Същата вечер бе подписан и договор за сътрудничество между това училище със славна история и българското СУ „П. К. Яворов“ в Чирпан, като модератор на проекта ще е Славянска академия, а негов гарант – Фондация „П. К. Яворов“. При прекрасното изпълнение на ученичката от Чирпан Александра Костадинова на песента „Хубава си, моя горо“ публиката стана на крака…

Вълнуваща бе и следващата вечер – в Синята зала на Библиотека „Боголюбов“, където се бе събрал цветът на съвременната руска поезия, както и уважавани дипломати. Там бе първата премиера на новото издание на Славянска академия – „Словоприношение“ – една антология, събрала 194 славянски автори от 28 държави. Над преводите са работили 23 преводачи. А за изяществото на книгата заслугата е на българската художничка, която живее в Канада – Даниела Зекина, както и на Валерий Пощаров – автор на художественото оформление на книгата.

Всеки автор е представен освен с поезия и кратка биографична справка, също и с портретна снимка и личен манускрипт, съхранил пулса на ръката, която го е написала. Един поетически маратон последва уводното слово на съставителката на антологията – поетесата Елка Няголова. Много аплаузи предизвика вълшебната цигулка на българския музикант, живеещ в Москва – Павел Минев, солист на Московската филхармония. Свои стихове четоха участници в антологията от различни поколения.

Няколкото вълнуващи дни в Москва бяха наситени с творчески срещи, с обсъждане на бъдещи общи проекти, в които освен Славянска академия и Съюзът на българските писатели, се включиха още Литературният институт „Максим Горки“, Институт перевода, българисти от Московския държавен университет. В специална среща-работен обяд, протекла в артзалата на Централния Дом на литераторите, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и председателят на Съюза на писателите на Русия Владимир Бояринов договориха подготвянето на съвместни издания, като българо-руска двуезична поетическа антология в чест на 140-ата годишнина от  руско-турската Освободителна война, размяна на творчески гостувания между  двата съюза и други интересни и ползотворни общи прояви.

IMG_4201 IMG_4162

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРОЯВА НА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „ПИСАТЕЛ“
Next post ПРЕДСТАВЯНЕ НА АЛМАНАХА „ГЛАСЪТ НА ВСЕЛЕНАТА”