ПОКАНА! ИЗЛОЖБА ПО СЛУЧАЙ 150 г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ

Националният литературен музей и Националната библиотека

представят изложба по случай 150 г. от рождението на Пенчо Славейков

 

Националният литературен музей, неговият филиал къща музей „Петко и Пенчо Славейков“ в София и Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий“ представят на 12 април 2016 г. национална изложба, посветена на 150 г. от рождението на Пенчо Славейков.

Тя ще бъде открита в 11.00 часа в Централното фоайе на Националната библиотека от проф. дфн Боряна Христова –  директор на Библиотеката, и от г-н Пламен Крайски – директор на Националния литературен музей.

 

Изложбата се организира в навечерието на 150 години от рождението на  поета – 27 април 1866 г. Тя включва оригинални авторски и преводни книги на Пенчо Славейков, негови лични вещи, снимки, ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения от фондовете на  Националната библиотека и от къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в София.

Разказът във витрините започва от родното място на поета, с изглед от процъфтяващия през Възраждането в икономическо и културно отношение град Трявна. Интересни фотографии показват семейната среда и моменти от ранните години на Пенчо Славейков.

Представени са още по-важните периоди от живота и творческото дело на поета –  неговият студентски период в Лайпциг (1892–1898 г.), принадлежността му към литературния кръг „Мисъл”, сътрудничеството му в списание „Мисъл”, дейността му като директор на Народния театър. От фондовете на Националната библиотека са експонирани ръкописи и документи, които представят дейността му като  поддиректор и директор на културната институция. Много от тях се показват за първи път пред широката публика. Отделено е място и за неговите сътрудници в Библиотеката – Пейо Яворов, Петко Тодоров, д-р  Никола Михов и др.

Изложбата включва  и лични вещи на твореца – неговата дървена мастилница с метални орнаменти и синьо стъкло, перодръжката от писалищната му маса, уредът му за масаж на ръцете, нож за рязане на хартия, цигаре, шал, както и пишещата машина, „Адлер”, която се съхранява в музея. Подредени са и вещи на неговата спътница – поетесата Мара  Белчева – саше за носни кърпички от червена коприна, кожени ръкавици, копринен шал, изящен сервиз от дома й и др.

С ръкописи, картички и писма е представена духовната връзка между двамата творци, съвместната им работа по превода на „Тъй рече Заратустра“ от Ницше и  поемата „Кървава песен“, за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г. Проследени са последните  години от изгнаничество на  поета и смъртта му в Брунате – Италия.

При откриването на изложбата актьорът Янко Лозанов ще изпълни творби на Пенчо Славейков.

Автори и куратори на изложбата са д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов от Националната библиотека и Здравка Никовска, главен уредник на къща-музей „Петко и Пенчо Славейкови“.

Експозицията може да бъде посетена от гражданите и гостите на София до 9 май т. г.

 

За контакти и допълнителна информация  – Здравка Никовска, главен уредник на къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“

 тел. 02 987 19 45, GSM 0899 84 40 46

 email – zdravkanik@ abv. Bg

 

д-р Милена Тафрова, д-р Руслан Иванов – Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, тел. 02  9183 169

emailr.ivanov@nationallibrary.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вестник „Словото днес“, бр. 12, 2016
Next post НОВОПРИЕТИ ЧЛЕНОВЕ НА СБП – АПРИЛ 2016 г.