ПОКАНА ЗА ПРEМИЕРА

На 20 ноември 2023 г. от 16.00 часа в Литературен клуб „Парнас“ на Съюза на българските писатели (София, ул. „6-и септември“ №35) ще се състои премиерата на стихосбирката на Пламен Панчев „Додето дишаш, докъдето спреш“ (издателство „Български писател“, 2023). За творчеството на автора ще говорят Боян Ангелов и Надя Попова.

 

 

 

 

Пламен Панчев е роден на 31 август 1948 г. в гр. Разград. Завършил е средно образование в родния си град, а по-късно – ВИХВП в гр. Пловдив и Национална спортна академия в София. Основната му трудова дейност преминава като професионален баскетболист, както и като треньор на мъжкия отбор на „Лудогорец“ – Разград, старши треньор и селекционер на Националния юношески отбор. Той е първият майстор на спорта по баскетбол от Разград и единствен до момента баскетболист, награден от Българската федерация за големи заслуги към разградския баскетбол като състезател и като треньор. Състезателната и треньорска дейност на Пламен Панчев обхваща повече от 50 години. Наред с впечатляващата си спортна кариера, Пламен Панчев е изявен български поет. Автор е на книги с поезия. След дебютната му стихосбирка „Връхна нота“ , издадена през 1987 г., следват книгите: „Все по-далеч от думата надежда“ (1994), „Тревожен хляб“ (1996),  „Спиралата на спомена“ (1998), „Целувай ме, змия великолепна“ (2002), „Добро утро на залеза“ (2008), „Среднощен реверанс“ (2014)… Негови стихове са публикувани в български и чуждестранни антологии.

Пламен Панчев е носител на редица български и международни литературни награди, между които: голямата награда от Националния конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев“, специална награда от Националния конкурс за поезия „В полите на Витоша“ и от Литературния  конкурс „Биньо Иванов,“  литературна награда от конкурса на името на Пенчо Славейков. Носител е на „Златен Пегас“ за високи постижения в областта на културата, Златен медал „Михаил Лермонтов“ на Московската писателска организация. Негови стихове са превеждани на руски, английски, сръбски, хърватски, турски езици.

Пламен Панчев е член на Съюза на българските писатели и години наред активно участва в организирането и провеждането на традиционните литературни петъци в Разград и в Националните празници „Поетични хоризонти на българката“, посветени на първата българска поетеса Станка Николица Спасо-Еленина. Почетен гражданин е на Разград.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 110 ГОДИНИ ТЪРЖЕСТВО НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ
Next post ПЕТРАНКА БОЖКОВА /СТИХОТВОРЕНИЯ