ПОЕТИЧНИ ПРАЗНИЦИ В ПОМОРИЕ

 За шестдесет и първи път Поморие стана център на националните литературни празници „Яворов и морето“, организирани от община Поморие и местното читалище „Просвета-1888“. А на 3 септември т.г. поморийци ще честват 120 годишнината от пристигането на гениалния поет в Анхиало, където създава едни от своите най-прекрасни творби.

На 11 юли се състоя възпоменателна панихида, а във фоайето на читалището бе открита изложба от пощенски картички, посветени на морските градове. Пред паметника на Яворов на морския бряг тържествата бяха открити от кмета на Поморие Иван Алексиев, от кметицата на Чирпан Кичка Петкова и от председателя на СБП Боян Ангелов.

На следващия ден бе проведена кръгла маса под наслов „Яворов за/в Европа“, а от 21 часа бе представена новата поетична книга на Маргарита Петкова „Тъй рече Виктор“.

Жури в състав Боян Ангелов, Маргарита Петкова и Валентина Радинска определи и тазгодишните носители на наградите от традиционния анонимен литературен конкурс: първа награда – Димитър Никифоров, втора награда – Милка Пиналска и трета награда – Лъчезар Селяшки. В Градската художествена галерия бе представена и новата поетична книга на Боян Чимов „Под ръка с музата Ерато“. За нея и автора й говори Боян Ангелов.

В делегацията на СБП, поканена да участва в тържествата беше и членът на Контролната комисия Петър Андасаров. Боян Ангелов изказа своята благодарност от името на Съюза към кмета на Поморие и неговия екип, към ръководството на читалище „Просвета – 1888“ Милчо Талев /председател/ и Мария Ралева /секретар/, както и към  дългогодишния организатор и спомоществовател на това значимо лмитературно събитие – Теодоси Гуджуков /член на читалищното настоятелство/.

20190711_20155hh 20190712_205415_014

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПИСМО ДО ПАВЛИНА ПАВЛОВА
Next post БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ ЗАД ОКЕАНА