„ПОЕТИЧЕН ЛИСТОПАД” В СМОЛЯН

На 6 октомври т.г. поетите Боян Ангелов, Атанас Звездинов и Надя Попова гостуваха в Смолян по покана на Клуба на дейците на културата в града. Те взеха участие в литературната вечер с красиво име „Поетичен листопад“, организирана от председателя на Клуба, писателя Светозар Казанджиев. Благодарение на неговата несекваща енергия, в родопския град културният живот не замира дори и сега, в условията на коронавирусни ограничения. В изложбения салон „Петър Стайков“ на Клуба ден  преди гостуването на поетите от София, на 5. 10.,  е подредена поредната самостоятелна изложба живопис на местната художничка Елена Добрева,

която по професия е учител. Експозицията включва 63 платна – пейзажи, портрети, композиции, отразили впечатленията й от многобройни пътувания из планините на България,така че поетическите послания прозвучаха в артистичната атмосфера на нейните акварели и маслени платна.

Макар и със задължителните маски, както го изискват противопандемичните разпоредби, дошлите да се приобщят към литературното събитие бяха с отворени души. И което е учудващото – в залата се бяха събрали не по-малко от 45-50 човека, представители на творческите среди и интелигенцията на Смолян. В рецитала освен тримата автори от София, които прочетоха лирически стихотворения, а Атанас Звездинов повдигна градуса на настроението в залата и с част от прочутите си „Басномонолози”, взеха участие със свои творби и Величка Петкова, журналист в БНТ,  член на СБП, младата поетеса Екатерина Глухова, успяла да издаде вече 10 стихосбирки, ученичката от 12 клас на Езиковата гимназия в Смолян Никол Пискова, учителката Йорданка Милева. Своя багра внесе актьорът Никола Пашов – той изпълни акапелно родопска народна песен, наследена от семейството, като преди това сподели за изследването, върху което работи, осветляващо историческото и фолклорно минало на неговите родове. Проявата, както отбеляза във встъпителните си думи при откриването Светозар Казанджиев, е част от програмата за отбелязване на Празника на поезията и музиката. Но тя по същество е поредното потвърждение за устойчивата културна политика, възприета и осъществявана от Община Смолян, кмета Николай Мелемов и екипа му. Същия ден по-рано председателят на СБП Боян Ангелов и двамата му колеги, придружени от С. Казанджиев, бяха приети от зам. кмета Марин Захариев. Те обсъдиха бъдещи общи проекти между СБП и община Смолян и в частност се договориха Националната литературна награда „Николай Хайтов” да се връчва на две години, а също и традиционният Празник на поезията през 2021 г. да се проведе в Смолян. Апропо, градът досега седем пъти е бил домакин на този вдъхновяващ празник. И какво по-естествено от това за вълшебната планина Родопа – родно място на митичния певец Орфей, омагьосвал с песните си не само хората, но и всички живи същества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРИКЛЮЧИ НАЦИОНАЛНИЯТ КОНКУРС ЗА ЕПИЧЕСКА ПОЕЗИЯ
Next post ЛЮБОВТА Е ТРАНСФОРМАЦИЯ…