Поетеса и оперна прима организира събития за популяризиране на българската култура

Йонка Христова  (поетеса и оперна прима в Германия, солистка в Националния театър – Майнхайм), член на Българското дружество в Манхайм Kultur Quer (Култура напряко ), организира поредица от събития за популяризиране на българската култура.

В момента в Манхайм тече културният фестивал „По Дунава”, посветен на страните от югоизточна Европа, преди всичко на България и Румъния. Той е организиран именно от това дружество, ще продължи близо 3 седмици и включва най-различни изяви.

На 29 октомври Йонка Христова откри със слово и с нейни стихове изложба, посветена на България.

На 1 ноември в 11 ч. се проведе Матине в Националния театър: премиера на новата стихосбирка от Йонка Христова „Пепел от рози” на немски език (книгата излезе на български език през 2014 г.), в съпровод на китара от Йорг Тайхерт. Той допринесе с изпълненията си („Назад, назад, моме Калино“, „Копаница“ и собствената композиция „Самота“ ) за цялостната атмосфера на матинето.

Ето каква беше реакцията на многобройната публика за стиховете на Йонка Христова: „Толкова вълнуваща поезия. Няма нищо изкуствено, измислено, личи се, че всичко идва дълбоко от душата на поетесата – и затова достига до сърцето на всеки един от слушателите“. Споделя всичко, което усещам и чувствам, но никога не бих имал смелост да кажа… Силна, искрена поезия. Изстрадани стихове за България“. Дълго след края на рецитала гостите разговаряха с поетесата. Предложените от нея книги на български и немски се оказаха малко за желаещите да ги притежават.

На 14 ноември продължават изявите на нашата изтъкната оперна певица с песенен концерт в Музея на Манхайм. А на 19 ноември Йонка Христова ще пристигне в Осло, където ще изнеса спектакъла „Песента на България”.

Още за Йонка Христова:

Йонка Христова е родена на 4 септември 1954 г. в София. Завършва Френската гимназия, испанска и италианска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“ и пеене в Българската държавна консерватория. Две години работи като преводачка към КК, СБХ, СБП и др. От 1982 до 1987 г. е ангажирана в операта в град Хоф, ФРГ. От 1987 г. до днес пее в Националния театър в град Манхайм, Германия. През август 2012 г. Йонка Христова отбеляза нейния 30-годишен сценичен юбилей с песенно-поетичен рецитал в Музея „Земята и хората“ в София. Превежда от испански и немски,  пише стихове от 15-годишна. Първата ѝ стихосбирка „Носталгия“ излиза през 1998 г. Следват: „Сезони“ (1999), „Импресии“ (2000), „Контрапункти“ (2001),  FEUERTÄNZE (2001),BULGARIEN – eine Entdeckungsreise durch 2500 Jahre Geschichte und Kultur ”, фотографии от Йост-Йохен Вакер, (2002, 2005), „Песента на България“ (2003, 2006), „Нестинарски танци“ (2003), „Изповеди“ (2004), BEKENNTNISSE  (2005), „Българка“ (2007), „Танцуване по жарje“ (2007), „За любов и лято“ (2012), „Пепел от рози“ (2014). Стихове ѝ са преведени и публикувани в полски и американски антологии. За книгите си на немски език тя превежда стиховете си сама. Носител е на почетни грамоти на Фондация „Славяни“ и „Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД“. Член е на СБП и на Славянската литературна и артистична академия.

Анжела Димчева

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПРЕЗ ПРАГОВЕТЕ НА ЖИВОТА
Next post Вестник „Словото днес“, бр. 32, 2015