ПОЕЗИЯ И ПЕСНИ С ПОЕТЕСАТА ДЖИНА ДУНДОВА-ПАНЧЕВА

Името на д-р Джина Дундова-Панчева нашумя през последните 5-6 години покрай хитове на известни наши поп изпълнители, които избраха нейната поезия за основа на свои песни.

Новата книга на поетесата, озаглавена „От сенки слънце си направих“ (издание на „Български писател“, 2023), беше представена на рождения ѝ ден – 8 май – в клуб „Парнас“ – арт салона на Съюза на българските писатели в София. За спецификата на поетическото говори Анжела Димчева – автор на послеслова.

Музикалната вълна раздвижи публиката още с първото изпълнение на Кристина Димитрова – песента „Волна като ветровете“ (музика Иван Кръстев). Последваха завладяващи песни в изпълнение на Боян Михайлов и Христо Деянов – също по стихове на Джина. Тези мелодии заразиха присъстващите и така поезията плавно премина в концерт, в който се включиха гайдарят Давид Карапанчев, журналистката Марта Панчева, поетесата Мая Панайотова, лекарят Димитър Нинов, както и Добрин Финиотис – директор на Българския културен център в гр. Лимасол.

В сборника „От сенки слънце си направих“ всеки читател ще открие десетки словесни откровения, които ще го облагородят, ще го накарат да запее, да притвори очи и да съзре въображаемия космос, където танцуват и се преплитат копнежи по неслучилата се любов, отдадеността на реалната любов, пейзажите на тъгата, фреските на самотата, пантеистични рисунки, детайли от ежедневието в техния автентичен фон – с любимия, децата, морето, снежната гора или пролетно прочистване, което за лирическия говорител е като спасение.

Луксозното томче с твърди корици е илюстрирано от Райна Дамяни, а редактор от страна на издателство „Български писател“ е Боян Ангелов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ДИСЕКЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА КРИТИКА – 2022
Next post Проф. СТОЯН ДЕНЧЕВ С НАГРАДА ОТ НАЦИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА