ПОЕЗИЯТА КАТО ДОВЕРИЕ

  Боян Ангелов за стихосбирката на Мария Панчовска „Хилядолетия надежда”

 

Че поезията е изнурителен маратон, разбрах преди десетилетия. Преди десетилетия разбрах също, че за достигането на определена цел са необходими не само усилия, но и себеотдаденост. Нужни са воля и увереност, но преди и над всичко – дарба и талант.

Пред мен е стихосбирката на Мария Панчовска „Хилядолетия надежда”. Това е нейната първа книга, но като концепция, светоусещане и морални послания, тя е завършена и блестяща в своята искреност и непринуденост. Стиховете са иносказателно, преминали са през синкопите на драматизма и ще накарат читателя да се замисли над всичко онова, което се нарича живот. Тази поетеса прекосява всекидневно „пустинята на хилядния град”, за да стигне до хората, които обича и които дарява с доверчивост и любомъдрие.

Лично за мен професията на лекаря е най-хуманната и най-възвишена човешка дейност. Истинският лекар лекува не само тялото, но и човешката душа, която, притежава божествена промисъл и по призвание принадлежи на поезията. Душата е връзката между тялото и духовната инспирация, и може би нейното убежище приютява  надеждата, че светлината е по-силна от вечния и непрогледен мрак.

Радвам се, че лекарят проф. д-р Мария Панчовска е едноврмененно и поетесата Мария Панчовска, която още с ученическите си стихове заяви своето присъствие в съвременната българска поезия. Сега тя се представя с творби, които доказват, че римската сентенция „Бързай бавно!” има своите съвременни проявления. Изградена като уважаван и респектиращ с уменията си специалист в областта на хуманитарната медицина, тя е изградила и своя  поетическа вселена. В нея присъствт екзистенциална тъга и сияйни просветления, които обуславят нашите емоционални градиенти. Ето как в стихотворението „Късно вино”поетесата успява да върне онова, което считаме за безвъзвратно опустошено:

 

Изгубените духове прибираме в бутилки,

а виното от тях ще пазим за разсъмване,

когато се събират между росата билките,

та  своите души да можем да лекуваме.

 

Пожелавам на Мария Панчовска успешен път в селенията

на поетическото изкуство, което е изнурителен маратон,

но и радостноносна наслада!

 

                               Боян Ангелов

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

     

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Стоянка БОЯНОВА
Next post Вестник „ЛИО“, бр. 4, 2017