ПОДАРИ МИ ЦВЕТЕ

Лияна ФЕРОЛИ
„ПОДАРИ МИ ЦВЕТЕ” – ПЪТ НАВЪТРЕ КЪМ ОТМИНАЛОТО,
НО И ЗАМИНАЛОТО КЪМ ВЕЧНОСТТА

Път, по който всичко, приличащо на любов е такова,

защото сме обречени на нея

 

Нашата душа е словесна. Нещо повече – Св. Константин-Кирил Философ е смятал, че слово и душа са едно и също нещо. Затова всеки е усещал понякога, че нещо спонтанно отвътре му се разкрива чрез думи и го води към неговата същност.

Но това особено много си личи при твореца, дори той му се оставя с доверие да потича, да се стича, да прелива в нещо, което не е типично негово. Да следва някакъв шеметен порив, който стига не точно там, където е очаквал. А след отливането му, се чуди, дали той му е дал живот.

Навярно, е така и при поетесата-писателка от града на липите Виолета Бончева.

И това е видно много повече от непредубедените очи на нейните читатели, защото, все пак, те са преди всичко наблюдатели на словесния поток, преминал през нея, а едва после и съпреживяващи тази мистика, но по свой начин.

И ето в този момент е истинската среща – „творец-читател”. В това дописване и разширяване на смислите, които са толкова, колкото са и хората по земята. Та, тогава, при това съ-сътворяване, дори се забелязват някои особено непреднамерени избухвания на думи, често нелогично свързани, но тъкмо поради това, носещи ефекта на мистично загадъчната, почти сюрреалистична  красивост – такава, която дори те измъчва, заради своята непомерност и необяснимост. Както го преживява, признава и самата Вили в стиха „Слез, Господи” от новата й поетична книга „Подари ми цвете”.

А пак аз си признавам, че я четох няколко пъти за кратко време, за да се потопя изцяло в повличащия те в нея незнайно накъде, за моя радост, поток , за да мога да настигна нейната емоция, която, също като моята, търси бряг, подслон, бил той „Лозница” или „обител от пъстри листа”, но накрая пак те връща в твоя оазис, осмислен вече по един различен начин. Нали в това е смисълът на надграждането в литературата, в изкуството, изобщо.

И така, четейки  стиховете на Вили Бончева, успях да се видя, да видя всички хора като обречени на надежда и на любов. Да встъпя в пътя, който води навътре – към отминалото, но и заминалото към вечността. Чак „до Другия живот, че и по-нататък”. Да се убедя за пореден път , че „роденото в сърцето е вечно” , защото само то е пощадено от зейналия срещу него мрак /”Оптимистично”/. Неслучайно, във Вечната книга се казва, че в него са всички извори на живота.

И точно това дава смисъл на всеки един миг, на всяко едно филизче на живота да зачева отново и отново /”Какво е пролет”/. И пак да зазвънява като „пролетен шемет и див необят”, дори и когато броди в „селения от паднали звезди”.

Това дава смисъла и на всяко чувство, сляло се с дъха, „на любов да прилича”, да расте като лавина и да превръща надеждата за ласка и топлина в пламъче на някакъв светлик /”Срещу дъжда”/. И огнената клада, и нейната „вълна от плам”, непрекъснато да растат в безбрежните предели на душата.

Нещо повече – за  родената в сърцето вечност – минало и бъдеще се преплитат, сън и спомен стават едно, за да имат дълъг път напред. И надеждата все така безстрашно продължава да върви по него. А нейният Росинант винаги е готов да препуска към Рая – срещу собствения си ад, да предизвиква тъмните ветрове и вятърните мелници, дори и да трябва накрая трайно да заживее в мечтания сън /”Разкажи всичко”/. И да няма значение колко реален е и той…

Важното е, все така, под ясния свод, този свят на обич да е обречен. И тя да е нещо диво, вечно и безметежно, което наричаме просто любов, защото ни е изпратено от Бог /”Това, което има смисъл”/.

 

 

Виолета Бончева

ДА СЪЗЕРЦАВАШ БЯЛОТО през върха на някоя горска елха,

да се сипе сняг наоколо и нека да е на годината края,

да има горещ чай и хляб,

младо вино,

което да стопля дъха,

между два камъка огън

и снежинки да падат

с послания

от Безкрая.

Да имаш покрив, когато виелица вилнее вън,

да имаш дърва, а в жаравата – кестени едри,

една китара,

която да изпълва света с тих звън

и нека да е края на тази година,

нека да е

декември.

Да почувстваш възторг, да почувстваш вселенска любов

и прилив на радост, която в теб да вибрира,

е знак, че отново

сърцето ти  ражда Христос

и мигът те изпълва с благодат,

мъдрост

и сила.

Дарявай я, дори да не стига – ти  я дай –

на отчаяните, на бездомните, на всеки самотник

в заскрежената  вечер –

този свят понякога тъй прилича на  ад,

а всъщност е рай,

на който,

докато имаш надежда,

си обречен.

 

НЕ СЪЖАЛЯВАЙ, ако те отминат

мащабите на други светове,

далечни планини и върхове,

пристанища, които не заспиват,

 

нито за кораби, отплавали без теб,

нито за бели нощи и лазури,

за блясъка на други градове,

за тръпката по светски авантюри,

 

за нищо не тъгувай, отмини

и продължи напред, с лице нататък –

животът ни сред хаоса е кратък,

като лавина, бързо се топи.

 

Издънка орехова посади

или картина нарисувай, синя,

на нея – дълга, пясъчна пустиня,

в която цвете някакво цъфти,

 

тече река, жена простира в бяло

с прежурени от слънцето бедра…

Рисувай, докато е разцъфтяло,

 

преди да се превърне

 

в пустота.

 

Из „Подари ми цвете”

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post АСЕН АСЕНОВ /БИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ
Next post СВЕТЛАНА ТУШЕВА /АВТОБИОГРАФИЯ + РАЗКАЗ