ПОГЛЕД КЪМ ЛИТЕРАТУРНИТЕ ВЪРХОВЕ

Трудно и капризно е писателското дело. Мъчиш се с години над идея, която е овладяла съзнанието ти, напишеш книга, а вятърът на времето я отнася с първия облак. Може ли писателското дело да избяга от риска на временното, има ли знак, който писателят може да съзре, за да се размине с дребното и случайното. Дори мъдреците от миналото не са рискували да дават такива съвети. Защото подборът на творческата цел е първия белег за писателския талант и прозрение.
Стефан Памуков зае достойно място в нашата литература с проучвания, които показват писателското дело от непозната страна. От години той търпеливо и умно събира епистолярното наследство на бележити наши писатели от миналото. Казвам от миналото, защото днешните писатели почти не пишат писма. Съвременните връзки отнеха един интересен извор за творческо изследване.
Стефан Памуков още от студентски години проявяваше завиден интерес към големите личности на нашата духовност. Не разбирахме тогава неговата странна настойчивост да се доближи до Александър Балан, Александър Балабанов, Михаил Арнаудов… След време, когато се появиха неговите книги „Сто неизвестни писма“, „Неизвестни писма на Лора“, „Писмата на Мина“, „Неизвестни писма на Елин Пелин“, се разбра посоката на неговия траен литературен интерес. Благодарение на Стефан Памуков нашата литература получи много дълбоки и важни извори за тълкуване творчеството на много наши класици. Станаха известни писмата на Иван Вазов, Пенчо Славейков, Яворов, Николай Райнов, Кирил Христов, Асен Златаров, Чудомир и колко още…
През последните години Стефан Памуков се зае да запознае по-подробно българския читател с върховите постижения на големите западни литератури. Излязоха вече три книги „По върховете на английската литература – ХIV-ХIХ век“, „По върховете на италианската литература – ХIII-ХХ век“ и „По върховете на френската литература ­ ХII-ХIХ век“.
Когато говорим за нашия път към европейската общност изтъкваме най-напред икономическите проблеми. Те са важни, особено за бедна страна като нашата, но съм убеден, че дълбок смисъл имат културните, духовните проблеми на обществото. На тази голяма цел служи делото на Стефан Памуков. Като представя най-личните литературни дейци на такива големи литератури като френската, английската и италианската, писателят посочва широка пътека за духовно общуване между нашите народи. Чрез литературата и нейните най-значителни писатели може да се открие нравствения ключ към сърцето на всяка нация.
Тези сборници дават богата информация за големите писатели и техните най-известни произведения. Авторското представяне на Стефан Памуков се отличава с похвати, които придават оригиналност на тези издания. Писателят се стреми да види преди всичко човешкия лик на твореца, да докосне любопитни житейски подробности от неговия път. Това поставя в близка перспектива авторите, макар да са живели преди векове и във време много различно от нашето. Те застават пред читателя като живи хора, с обикновени житейски грижи и тревоги. Особено важно е и представянето на произведенията на авторите на техния оригинален език.
Стефан Памуков е намерил интересни детайл, които подтикват читателя да търси и прочете повече за тези автори. Например ние знаем Сент Бьов Шарл-Огюстен като бележит френски критик и тълкувател, който умеел да докосне дълбоки емоционални пластове на литературните творби. В представянето на Стефан Памуков четем:
„… критик, академик, сенатор, чието раждане съвпада с тежък момент в семейството – баща му умира в годината на женитбата,затова е отгледан и възпитан от майка си… 18 годишен получава награда за стихове, написани на латински… следва медицина и започва да сътрудничи във вестник „Глоуб…“ и т.н.
Такива примери има много от английската, френската и от италианската литература. Подобни издания имат важно значение за по-пълното опознаване на някогашния и съвременния литературен свят, за реалното духовно сближаване между европейските народи. Отличават и с интересно художествено оформление, защото са подаръчни издания, които пленяват с умело подбраните илюстрации от класически живописни творби на класиката. Книгите са знак на признание към големи литератури, оформяли духовния мир не само на Европа, а и на света.
С книгите си Стефан Памуков дава сериозен принос в днешния литературен живот, обогатява литературния процес и помага за сближаването на българската литература с европейските литератури.

Георги Пенчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПЕСНОПОЕН СПЛИТ
Next post РЕВЕРАНС КЪМ ПРЕКРАСНОТО