ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ „В ПОЛИТЕ НА ВИТОША“

ПОБЕДИТЕЛИТЕ ОТ ПОЕТИЧНИЯ КОНКУРС

„В ПОЛИТЕ НА ВИТОША“

ПОЛУЧИХА СВОИТЕ НАГРАДИ

 

На 28 юни 2023 г. в Софийска градска художествена галерия бяха наградени победителите от Националния поетичен конкурс „В полите на Витоша“, организиран от Столична община. Водеща на събитието бе Кристина Белчева, като ѝ партнира актьорът Николай Априлов. На гостите беше раздаден алманах, включващ творбите участвали в конкурса за 2023 г. Събитието стартира с изпълнение на певицата Мартина Иванова. Бе представено и журито на конкурса: Димитър Христов, Атанас Капралов, Петя Йотова. Отличия получиха Петрана Петрова за стихотворението си „Събуди се, сърце!“, Емилия Новакова за „Неизбежна“ и Ясен Василев за „Полюси олово“.

Дойде ред и на наградите. Трета награда взе Станислав Пенев. Втори бе Николай Искренов, който пожела сам да рецитира стихотворението си „Лисец“. За да му връчи наградата, на сцената бе поканен председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов. Той оцени високо журито, като сподели, че те са и членове на СБП. Благодари на Столична община и на водещата Кристина Белчева, за това че и тази година „конкурсът е много стойностен“. За раздадения в началото сборник, Боян Ангелов каза следното: „Наистина, той може да се нарече алманах на българската поезия за 2023 година“. Водещата добави: „Може да се каже, че това беше най-високата оценка за журито.“

Диляна Христова взе първа награда. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев излезе на сцената, за да ѝ връчи отличието. Той започна речта си с древна латинска сентенция „Ego in Arcadia fui“ (И аз съм бил в Аркадия), която в идилическата поезия била земята на мира и на щастието. Разказа, че работи в медиите, където се показва страната на войната и нещастието, докато в БТА се опитвали да представят и другото лице – на мира и щастието. Кирил Вълчев допълни, че „само поезията може да изразява толкова добре търсенията на човека да разбира смисъла на злободневието“. Пожела на участниците „да не забравят, че дарбата е само началото на поезията, че дарбата трябва непрекъснато да се развива, да се обработва“. Освен грамотата, победителката в конкурса получи малка пластика, дело на скулптора Светлин Ботьов, и монета, изработена за 125 годишнината на БТА.

 

Радослав Бонев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ПОЧИНА АНЖЕЛ ВАГЕНЩАЙН
Next post КЪМ БЕЗБРЕЖНИЯ ХОРИЗОНТ НА ВРЕМЕТО…