ПИСМО ДО ПАВЛИНА ПАВЛОВА

ПИСМО ДО ПАВЛИНА ПАВЛОВА

от ТРАЯНА НЕДКОВА – пенсионирана учителка

 

Уважаема г-жо Павлова,

Простете ми, че Ви отнемам от ценното време, но много ми се иска да споделя някои неща с Вас. Аз съм една 80-годишна пенсионирана учителка и редовен читател в библиотеката. Поисках да прочета нещо от съвременен български автор и Галя (библиотекарката) ми предложи книги, подарени скоро от автора Павлина Павлова. Каза ми, че ще ми харесат. От месец-два чета Вашите книги и се чудя как е възможно в 21 век един творец да бъде толкова добър в историческия роман, в криминалния роман, да въздейства толкова силно с поезията си, да бъде чудесен детски писател, а и да събере толкова мъдрости на времето. Казах си – това е моят писател!!!

Уважаема Павлова, Има толкова истини във Вашите творби! Вие самата сте толкова истинска!

Разказите, изповедта на Вашия прадядо от „Комитата от Дряновския манастир“, ме върнаха назад във времето. Припомних си за много големи, забележителни събития, за толкова велики ханове и царе на наша България. А с фактите от документите, събрани от Вас, се разкрива истината за много събития и герои.

Стига са променяли историята съвременни историци! Нека младото поколение научи кое как е било!

Мислите, отношението, възмущението, разочарованията на Вашите герои от днешния ден в България, са и мои.

Поезията Ви ме зарежда емоционално, лирично. Пълни ми душата и сърцето.

Вашите приказки не са „имало едно време …“, а са приказки от двадесетте години на 21 век. Баба Поли и Ема, Виктория, Калоян, дядо Дончо са героите на днешния ден. Децата ще научат и ще разберат за важни, съществени природни явления и събития от книгите Ви много по-лесно, отколкото от учебника по природознание в училище. Ще се запознаят с живата природа – растения и животни, тяхното развитие, устройство, хранене, размножаване, значение. Всичко това – поднесено с лекота, майсторски във Вашите „Вълшебното конче“, „Четириухото магаре“, „Магическата дума“…

Уважаема Павлова, На моята библиотека у дома, от много години на преден план стои една голяма книга „Мъдростта на вековете“. Много често я ползвах в училище, в час на класния ръководител, на учителски съвети, на съвещания, на събрания. Запознах се и с „Мъдростта на древен Египет“. Сега в ръцете ми беше „Зад усмивките на думите“. Зачетох Вашите събрани мъдрости и веднага взех молив и лист, за да запиша някои, които да ползвам когато се събирам с моите деца и внуци. След две страници хвърлих молива, защото трябваше да препиша голяма част от книгата Ви. Казах си само: Браво, Павлова, Браво!!!

Бъдeте жива и здрава още много години! Продължавайте да пишете, защото има какво да кажете, да научите и стари, и млади, и деца!!!

Важното е, че и можете!

Благодаря Ви за това, че ме развълнувахте!

Ваш читател, Траяна Асенова Недкова от гр. Перник.

Траяна Недкова

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ИВАН ГРАНИТСКИ Е УДОСТОЕН С НАГРАДАТА „ГЕОРГИ ДЖАГАРОВ“
Next post ПОЕТИЧНИ ПРАЗНИЦИ В ПОМОРИЕ