ПИСАТЕЛИ ПОЧЕТОХА ВАПЦАРОВ

ПИСАТЕЛИ ПОЧЕТОХА НИКОЛА ВАПЦАРОВ

 

Пред паметника на Никола Вапцаров на столичната ул. „Московска” (в градината зад Националната художествена галерия) се събраха поети, за да почетат осемдесет и първата годишнина от гибелта на поета антифашист Никола Вапцаров. Събитието беше организирано от Съюза на българските писатели, а водещ беше Боян Ангелов – председател на СБП, който съобщи радостния факт, че преди половин година Министерство на културата официално обяви, че Държавната награда „Никола Вапцаров” ще се връчва отново.

Пръв думата взе член-кор. Иван Гранитски, който подчерта, че автори като Христо Смирненски, Гео Милев и Никола Вапцаров са  емблематичните поети на България, те са еманация на истинската ценност на нацията ни: „Най-важно е да се пази паметта. Това са го знаели още древните гърци. Една такава среща днес има символиката да ни припомни за значението на паметта… Една нация, която няма усещане за паметта си, няма бъдеще. Пишейки за Вапцаров, ние изстискваме робството от себе си. Знакови думи в неговата поезия са вяра, отечество, родина, борба… Ако имаме вяра „колкото синапеното зърно”, ще преместим планини. Той имаше вяра, затова остана безсмъртен”.

Петнадесетина поети четоха стихове в памет на Вапцаров – сред тях бяха: Матей Шопкин, Петър Андасаров, Мая Вапцарова, Иван Есенски, Петко Каневски, Венко Евтимов, Ивайло Диманов, Стоянка Боянова, Димитрина Тончева, Мая Панайотова, Петко Коцев и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ДУХЪТ НА ТРИФОН КУНЕВ
Next post ПОЧИНА АНИБАЛ РАДИЧЕВ