ПИСАТЕЛИ ОТ РС МАКЕДОНИЯ ГОСТУВАХА В СОФИЯ

Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели – се срещна с трима писатели от РС Македония в опит за възобновяване на добрите литературни контакти между двете държави, започнали през 1992 г. На 27 април 2023 г. се проведе разговор за реализиране на съвместни гостувания и конкретни проекти. В тях участваха: от СБП – Боян Ангелов, Иван Гранитски, Петър Андасаров, Мая Панайотова, Христо Славов, Анжела Димчева, Венко Евтимов; от РС Македония –  Христо Петрески – председател на Дружеството на писателите на РС Македония, Бранко Цветкоски – поет, собственик на изд. „Макавей“, член на Председателството, Кристина Николовска – председател на Събранието на македонските писатели.

Писателите се договориха за съвместни гостувания, участия във фестивали в двете страни, издания на български писатели в РС Македония и на македонски писатели у нас. „За мен е голяма радост, че в това тревожно време продължават добрите отношения между двата народа. Духът на поезията и приятелството са над всичко“ – каза Боян Ангелов, огласяйки факти от създаването на СБП на 8 септември 1913 г., чийто пръв председател е Иван Андрейчин. Гостите научиха как чрез съдействието на Министерство на войната по време на Първата световна война изтъкнати наши писатели не отиват на фронта, а стават военни кореспонденти и по този начин са спасени от сигурна смърт – сред тях е Йордан Йовков.

От своя страна, Христо Петрески разказа за основаването на Съюза на македонските писатели през 1947 г. и спомена имена на големи техни писатели (в рамките на Югославия), като припомни ролята на Любомир Левчев за добрите отношения между двата съюза: „Писателите от Македония и България са работили и ще продължат да работят заедно. Днес, разхождайки се, видяхме една различна София, придобихме една нова енергия. Нека тази енергия се превърне в синергия между нашите литератури. Завинаги сме запомнили стихотворението на Любомир Левчев „Вчерашен хляб“, когато той стана лауреат на „Златния венец“ на Стружките вечери на поезията. Посрещахме го с голяма почит. Изкуството не може да има граници. Все едно да поставите граници на птиците“.

Бранко Цветкоски (който е и почетен член на Съюза на българските писатели) разказа спомени за Георги Джагаров от 1991 г. Само преди година излезе в Скопие сборник със стихове на български поетеси, дело на издателство „Макавей“.

Двете делегации се споразумяха до края на годината да формулират общ проект.

Боян Ангелов отбеляза, че в. „Словото днес“ редовно публикува творби на нашите съседи и ще продължи тази практика. Иван Гранитски покани гостите да сътрудничат на издаваното от „Захарий Стоянов“ сп. „Везни“ и припомни, че е издал десетина книги на автори от РСМ.

Последва съвместен рецитал в клуб „Парнас“ на СБП, воден от Боян Ангелов, в който освен гостите се включиха и поетите: Петър Андасаров, Николай Шопов, Надя Попова, Иван Гранитски, Анжела Димчева, Елисавета Шапкарева, Иван Есенски, Мая Панайотова, Стоянка Боянова, Нико Стоянов.

Същия ден гостите присъстваха на юбилейно тържество „130 години от рождението на Елисавета Багряна“ в Американския център на Столичната библиотека.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post НОВИ МЕЖДУНАРОДНИ КОНТАКТИ НА СБП
Next post  „ВМЕСТО ОГЛЕДАЛО“