ПИСАТЕЛИ ОТ РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ ГОСТУВАХА НА СБП

Беше подписан Договор за сътрудничество

 

Като продължение на добрите отношения между Съюза на българските писатели и Синдиката на турските писатели – гр. Бурса, в София пристигна делегация,  включваща утвърдените автори от Турция: Бюлент Елиток –  поет, сценарист, драматург, собственик на издателството „СУУС Китап“, Фехми Енгиналп – есеист, мемоарист, литературен критик, собственик на издателство „Алп Яйънларъ“, Хилми Хашал – поет, издател на списанието „Елиз едебият“. Трите издателства са обединени в сдружение, които работи за популяризиране на съвременната турска и европейска литература, като много често наши автори се появяват в техните издания. В делегацията участваше и поетът Ахмет Емин Атасой.

В рамките на три дни (25 – 27 май 2023) гостите и домакините от СБП проведоха ползотворни разговори и се включиха в съвместни инициативи. Боян Ангелов – председател на СБП, и Бюлент Елиток – председател на Синдиката на турските писатели – гр. Бурса, подписаха договор, в който акцентът е поставен на сътрудничеството в областта на литературата: организиране на взаимни посещения на писатели; общи презентации на книги и автори; съвместни конференции и семинари; превод и публикуване на литературни произведения на езиците на двете страни, вкл. и в уебсайтове; осигуряване на бази за писателски резиденции на ротационен принцип.

На този знаков акт на добросъседство присъства и Мехидин Кадиров – кмет на община Опака, поканен специално от своя съгражданин Ахмет Емин Атасой.

Гостите посетиха Къща-музей „Дора Габе“ в София, собственост на СБП, където се запознаха с експозицията от автентични вещи, портрети и архиви на голямата ни поетеса. Боян Ангелов разказа за влиянието на Дора Габе върху развитието на родната поезия. Последва рецитал по нейни стихове на български и турски език в превод на Ахмет Емин Атасой.

На 25 май вечерта в Българския културен център (ул. „Веслец“ 13) се състоя литературна вечер, на която беше представено творчеството на турските писатели – фокусът беше новата книга на Ахмет Емин Атасой „Отдаденост“ (изд. „Богианна“, 2023), за която говори редакторът и автор на предговора Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей. Вечерта се водеше от писателя Христо Славов, който подчерта, че се днес се срещаме с автори, уловили логиката на времето, отговорили чрез творчеството си на важни философски въпроси. В обобщение Боян Ангелов каза: „Сътрудничеството ни навлиза в нова фаза, две братски литератури продължават по възходяща линия своето опознаване“.

„България ми е родина, но Турция е моят спасителен остров, който в 1989 г. ми даде хляб. Тези неща не се забравят!“ – призна Ахмет Атасой и прочете няколко творби от новата книга. Водещото стихотворение „Отдаденост“ завършва така: „…Когато нямам лист, най-често / със перото на фантазията своя, / смея да пиша стихове на небето, /за да ги четат звездите на воля“.

В последвалия рецитал прозвучаха есе от Фехми Енгиналп и стихове от Бюлент Елиток и Хилми Хашал (в оригинал и превод). „Изкуството е душевен подтик, ние трябва да го ценим – докато има изкуство, ще има радост на този свят“ – каза Бюлент Елиток.

Турските писатели благодариха за възможността да се представят пред българска публика, а лиричен поздрав към тях отправиха колегите им от СБП Атанас Капралов, Анжела Димчева, Мая Панайотова, Петър Андасаров, Хайри Хамдан, Минко Танев, Стоянка Боянова, Елисавета Шапкарева, Венко Евтимов, Атанас Звездинов, Боян Ангелов…

Гостите бяха очаровани от посещението си на знакови в столицата места – близо час те разглеждаха къщата музей на Иван Вазов, посетиха археологическите останки в ларгото на София, храм-паметника „Александър Невски“, изложбата на техния съгражданин Зиятин Нуриев в Музей-галерия „Анел“; бяха специални гости на церемонията на „Медийни награди – 2023“, връчвани от Патриция Кирилова и агенция ВИП Комюникешън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post СХЕМА НА ШАТРИТЕ – ПРОЛЕТЕН ПАНАИР НА КНИГАТА
Next post БОЯН АНГЕЛОВ ПРЕДСТАВИ НОВАТА СИ СТИХОСБИРКА „ОТНОВО ДА МЕ ОБИКНЕШ“