ПИЛОТЪТ, КОЙТО ЛЕТИ В ЕКШЪН РОМАНА

Анжела ДИМЧЕВА

 

Какво е да си пилот, но и писател? Как възникват сюжетите, коя е музата на твореца, има ли реални факти, или всичко е в канона на фикшън наратива? На тези въпроси намериха своите отговори близо 150 почитатели на литературата, които препълниха клуб „Перото” в НДК на 16 февруари 2023 г. Издателство „Книгомания” и неговият собственик Илиян Андонов представиха новия роман на Йордан Колев „Хилядолетната битка. Пазителят и кобрата”. Това е продължение на първата част „Хилядолетната битка. Лабиринт”, а предстои и трета част.

Премиерата се водеше от актьора Мариан Маринов, който развесели публиката с думите: „Много от вас знаят, че Йордан е потомствен пилот, малка част знаят, че е опитен ветроходец и моторист, но сигурно никой не знае, че е начинаещ пчелар”.

За стила на автора, екшън персонажите и пътуващия сюжет на „Хилядолетната битка” от първата към втората част говори издателят Илиян Андонов:„Някъде там, на високото, на границата на бялото и синьото се ражда една особена порода хора – това са писателите пилоти. Запознахме се с Йордан преди две години по време на Ковид-ограниченията, когато  гражданската авиация беше приземена и той започна тази поредица. Втората част ни разкрива една постоянна борба между Изтока и Запада, но конфронтацията има един и същи стремеж – към богатствата. Главният герой Борис оцелява в критични ситуации, той е супермен, но и умее да живее като обикновен човек. Романът се чете бързо, като шпионски трилър”.

В словото си Владимир Зарев подчерта, че е бил впечатлен от Йордан Колев още преди десетина години от неговите разкази: „Те ме удивиха и ги публикувах веднага в сп. „Съвременник”. Авторът притежава дълбинно познание за човека – за подлостта и прекрасното, за величието и безкрайното. Бидейки гражданин на света, той ни предлага невероятни истории. Чрез психологическия си роман „Кацането” той скочи от висините на небето в безбрежието на словото. Логично дойдоха тези две нови книги. „Лабиринтът” е сложна психологическа фигура, в която е нарушено съотношението между пространство и време: ние влизаме в лабиринта, където пространството е сгъстено, а времето – разширено. На този принцип е изградена тази екшън история”.

Йордан Колев благодари на издателя и редактора си, на музата си – съпругата Олена, и на Боян Ангелов. През миналата година чрез препоръките на Владимир Зарев и Петър Андасаров авторът-пилот стана член на Съюза на българските писатели.

„Благодаря на всички, които продължават да ми вярват!” – каза Йордан Колев.

С коментари за автентичността на текста и динамиката на сюжета се включиха още Ирина Вагалинска и Иван Пенков. Американски и руски спецслужби се сблъскват, домогвайки се до тайната на лабиринта в Сирия. Основният герой е с объркани спомени и с двойнствена самоличност, но има инстинктите на воин и ясното съзнание, че е дал обет да не допусне оскверняване на най-важната християнска светиня…

Два откъса от романа „Хилядолетната битка. Пазителят и кобрата” прочете актьорът Мартин Христов.

Йордан Колев беше поздравен с официално писмо от президента на РБългария Румен Радев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Иванко МАРИНОВ /за Левски
Next post НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ПОСВЕТЕН НА ЖИВОТА И ДЕЛОТО НА ЕКЗАРХ АНТИМ I