ПЕТЪР АНДАСАРОВ НА 85

 На тържествена юбилейна вечер в Българския културен център в София беше отбелязана 85-ата годишнина на Петър Андасаров. Във фокуса на вечерта, водена от литературния критик Иван Гранитски, беше новият двутомник на поета „През делници стръмни и бавни недели“ и „Не мога да спра тези думи“ (изд. „Захарий Стоянов“, 2022).

Боян Ангелов – председател на СБП – връчи на Петър Андасаров плакет – израз на Националната награда за поезия „Евтим Евтимов“, като подчерта, че финансовото изражение на наградата се предоставя от Венко Евтимов.

С изповедни думи юбилярят се обърна към приятелите си: „Моето детство, младостта  и зрелостта ми извървяха дълги житейски и творчески пътища. Така разбрах, че животът е бягане на дълги разстояния и успяват тези, които не спират, а гонят безкрая. Разбрах, че трябва непрестанно да те мами висина, за да стигнеш своя си връх“.

Юбилярят беше награден от още няколко организации: Съюза на българските журналисти, Българския антифашисткия съюз, ръководството на „Мото Пфое“. Застрахователно дружество „Армеец“. Сред гостите на събитието беше и певецът Васил Петров, с когото поетът има дългогодишно приятелство.
В авторския рецитал прозвучаха шест стихотворения от новите книги, а присъстващите видяха филм с участието на Петър Андасаров и Евтим Евтимов.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЗЛАТИМИР КОЛАРОВ С НАГРАДАТАТА „ГЕОРГИ КАРАСЛАВОВ“
Next post НАЙДЕН ВЪЛЧЕВ НАВЪРШИ 95 ГОДИНИ