ПЕТНАДЕСЕТИЯТ МЕЖДУНАРОДЕН УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС

Приключиха петнадесетият Международен ученически конкурс „Заедно в XXI век“  и Националният етап на конкурса „Зелена планета – 2019“

 

На 27 юни 2019 г. в Мраморната зала на Руския културно – информационен център (РКИЦ) в София се проведе официалната церемония по награждаването на отличените в Международния ученически конкурс „Заедно в XXI век“ – 2018/2019 учебна година.

За петнадесета поредна година той се организира от Фондация „Устойчиво развитие за България” и Организационен комитет с участието на над десет други организаци. Събитието е под патронажа на Посолството на Руската Федерация в Република България и с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Конкурсът има за цел да стимулира интереса на учениците за запознаване с историята и бъдещето на българо-руските връзки и сътрудничество, да формира в подрастващото поколение чувство на приятелство между народите, а чрез средствата на изкуството да се даде възможност за творческата изява на учениците. Този конкурс е в рамките на дългосрочния международен проект „Заедно в ХХІ век” на Фондация „Устойчиво развитие за България”.

Тази година стотици ученици от I до XII клас от цялата страна и от Република Молдова и Руската Федерация с въодушевление писаха литературни творби (стихове, есета, разказ), реферати, мултимедийни презентации, видеоматерили,  рисуваха по избрана от тях тема: „Ние сме за мир! (Моята представа и подкрепа за мирно и щастливо бъдеще на човечеството); „Антифашистката борба в България (1941-1944 г.). Българското участие в борбата и победата над фашизма”; Сътрудничеството в Космоса – гаранция за мирно бъдеще на човечеството (“Заедно в Космоса – Заедно на Земята“) – 40 години от космическия полет на Георги Иванов и Николай Рукавишников; „140 години дипломатически отношения между България и Русия”.

В приветствието си към участниците и гостите на празничната церемония Станка Шопова, председател на Фондация „Устойчиво развитие за България” и на организационния комитет на Конкурса, припомни идеята за създаването на проекта „Заедно в XXI век”. Той стартира на 3 март 2003 г. когато пред сградата  на РКИЦ кметът на Москва Ю. М. Лужков и кметът на София Стефан Софиянски тържествено откриват паметника „Богоматерь” на руския скулптор Г. Потоцкий. „Това е първият паметник през XXI век, който изразява отношението на българския към руския народ. Той символизира дълбоки и съкровени ценности, изразени от патриарха на Българската литература Иван Вазов – „От урва на урва и от век на век”, думи вградени в паметния знак.  Щом през XIX и XX век сме били заедно и българската земя е отрупана с паметници, които говорят за това приятелство, понякога извоювано в сражения, си зададохме въпроса – така ли ще бъде в XXI век. Затова поставихме този знак и обявихме инициативата „Заедно в XXI век”. В нея участват десетки български организации и хиляди българи от всички поколения, които по свой начин изразяват мъдростта на българския народ. А тя е, че не бива да забравяме корените си, да бъдем здраво стъпили на своята си българска земя и да бъдем заедно с онези, които през вековете са доказали, че са истински приятели” – отправи послания г-жа Шопова. Тя благодари за подкрепата на всички съорганизатори, на родителите и специално на учителите, които имат най-голям принос в опазването на историческата правда и предаването й на младите поколения. „Бъдете все така, истински и достойни хора” – заключи г-жа Шопова.

Поздравления отправиха и специалните гости на събитието –  Алексей Новоселов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация, Ирина Живихина,  ръководител на представителството на Россотрудничество  и директор на  РКИЦ, Симеон Игнатов, председател на БАС, Желю Иванов, главен експерт в Централата на  СБУ, Боряна Илиева, главен секретар на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД и други представители на съорганизаторите. Празникът бе уважен от учени, писатели, художници, общественици. Свои впечатления от конкурсните разработи споделиха и членове на журито на конкурса проф. д.ик.н. Нина Дюлгерова, международник, политолог, историк, проф. д.т.н. инж. генерал-майор (о.з.) Борис Бонев, председател на Българска аерокосмическа агенция,  поетите Атанас Звездинов и Петър Андасаров, Милена Владкова, ръководител на школа в НДД и др.

Наградени бяха 55 ученика и 45 учители – научни ръководители.

Журито бе впечатлено от филмите и презентациите на Антонина Лозанова 12 клас от ППМГ „Екзарх Антим I“ Видин, Пламена Стоянова 7 клас от СОУ Козма Тричков“ Враца, Рената-Крис Алтънова 5 клас от ОУ Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Габрово, Габриела Атанасова 11 клас от СУ „Васил Левски“, гр. Роман, обл. Враца, както и от рефератите на Георги Спахиев – 17 г., и Милка Воденичарова – 16 г. СУ „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово. Цветомир Стефанов Петров, 13 години, от София пише:

„40 – годишнината от космическия полет на Георги Иванов и Николай Рукавишников ни дава вяра за бъдещето на българо – руската дружба. Това означава, че ние сме заедно и в XXI век, а сътрудничеството ни в Космоса и на Земята е сигурна гаранция за едно мирно бъдеще.”

Вълнуващи са есетата и стиховете на Габриела Иванова – 11 клас и Мерилин Мюмюн, ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“, гр. Разград, Анелия Крумова – 17 г., СУ „П.Р. Славейков“, гр. Кърджали, Ангелена Ганчозова – 11 клас, Ученически клуб „Клио“, ПГХТТ , гр. Пловдив,  Надежда Попска – 6 клас, Клуб на талантливите деца, ОУ „Христо Никифоров“, гр. Ловеч, Мария Димитрова – 6 клас, ОУ „Д-р Петър Берон“, с. Септемврийци, общ. Вълчедръм, обл. Монтана,  Виктория Кралева – 5 клас, ПМГ „Акад. Сергей Корольов“, гр. Благоевград, Вербицкая Дарья –  12 г., Република Молдова, Ерещенко Сергей – 9 клас, Руска Федерация, Барие Демирова  – 17 г., СУ „Крум Попов“, гр. Левски, Диан Генов – 12 клас, ПГЧЕ „Васил Левски“, гр. Бургас.

В изложбата с рисунки се открояват творбите на Елеонора Неделчева – 6 клас., Школа „Арт Попово“, гр. Попово, Луиза Тотева – 12 клас, Детска АРТ школа „Живопис“, гр. Казанлък, Давид Неделчев – 12 клас, ПГИИ „Проф. Николай Райнов“, гр. София,Десислава Димитрова – 16 г., Детски Арт-клуб „Гея“, ЦПЛР ОДК, гр. Ловеч и др.

Атмосферата на тържественото награждаването е израз на мнението на участниците, отразено в техните творби:

 

„Союз неразрушимый

Лучшие друзья

Россия и Болгария

Вместе навсегда ……“

Юлия Владимировна на 13 год. от Томилино, обл. Московская, Руска Федерация

 

За празнично настроение допринесоха и музикалните и танцови изпълнения на възпитаниците на Националния дворец на децата от балетно студио „Алергия”, балетно студио „Макове”, детска вокална група „Сладки пуканки”, клуб по спортни танци „Стил“ и др.

Водещ на празничната церемония бе Красимира Събева от Националния Дворец на децата.

 

Същия ден в РКИЦ се състоя и  награждаване на отличените  в Националния конкурс „Зелената платена 2019”, който е част от Международния детски екологичен Форум „Зелената планета 2019”, провеждащ се по инициатива на Общоруското обществено детско екологично движение „Зелена планета” в рамките на Международната му програма „Диалог на културите: от запознанството към уважението”. Организатори на национално ниво са Фондация „Устойчиво развитие за България”, Представителството на Россътрудничество в България – Руски културно-информационен център и Националният дворец на децата.

Жури в състав доц. Татяна Стоева, Мая Хараламбиева еколог в НДД, поетите Петя Цолова и Боян Бойчев, художниците проф. Тома Върбанов и Стоян Домусчиев отличиха 51 деца и 4 колектива за техните проекти със социална значимост, кино-репортажи, театрални и музикални изпълнения, литературни творби, рисунки, както и 30 учители, подпомагали подготовката на децата.

Наградите връчиха Алексей Новоселов, съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация, Ирина Живихина,  ръководител на представителството на Россотрудничество  и директор на  РКИЦ, Станка Шопова председател на Фондация „Устойчиво развитие за България, проф. д.т.н. инж. генерал-майор (о.з.) Борис Бонев, председател на БАКА, създател на института за космически изследвания при БАН.

Сред най-ценните подаръци, които получиха наградените ученици от възрастова група 9 – 12 клас и учителите, е току що излязлата книга на проф. Орлин Загоров „Въведение във философията на устойчивото развитие“ (издател „Фондация „Устойчиво развитие за България“).

DSC04691 04

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС „ИЗЯЩНОТО ПЕРО-2019”
Next post БОЯН АНГЕЛОВ ВРЪЧИ ГРАМОТА НА РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „ХРИСТО БОТЕВ“