ПЕСЕННАТА ТРАДИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВА

 

На 13 и 14 октомври т.г.. в киносалона на ул. „Позитано“ № 20 в столицата се провеждат Деветнадесети фестивал на патриотичната и антифашистката песен „Сребърни чучулиги” и Шеснадесети фестивал на фронтовата песен „Альоша”. Фестивалите са с дългогодишна традиция и през изминалите години в тях участваха повече от 10 000 изпълнители – хорови  състави, певчески групи, индивидуални изпълнители от всички краища на България.

Организатори на двата фестивала са: Българският антифашистки съюз, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Съюзът на ветераните от войните на България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение Русофили, Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, Синдикатът на българските учители, Вестник „Нова зора“, Федерация „Съюз на съотечествениците“, Представителството на Россътрудничество в България – Руски културно-информационен център и МКДЦ „Дом на Москва в София“. Съпредседатели на Общонационалния организационен комитет на фестивалите са Станка Шопова  председател на Фондация „Устойчиво развитие за България“ и Симеон Игнатов председател на УС на Български антифашистки съюз.

Калоян Паргов, член на НС на БСП и председател на ГС на БСП – София, откри фестивалите и поздрави участниците от името на Корнелия Нинова  председател на НС на БСП.

Алексей Новоселов – съветник по културните въпроси в посолството на Руската Федерация, огласи поздравителен адрес до участниците и  организаторите от Н. Пр. Анатолий Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация, в който се подчертава, че такива събития напомнят на младото поколение за историческата, културна и духовна общност на нашите народи, за тяхното бойно братство, в съвместната борба за Освобождението на България от османско иго и от фашистката тирания.

Участниците приветстваха и Павел Журавлев ръководител на Представителството на Россътрудничество в България, Любомир Коларов председател на Софийското сдружение на приятелите на Русия и от други патриотични организации.

Сред гостите бьха и Мухамед Сайдан – първи секретар в посолството на Държавата Палестина, Константин Воробьов – втори секретар в посолството на Република Казахстан,  Снежана Тодорова председател на Координационния съвет “България – Русия” и председател на СБЖ, Минчо Минчев главен редактор на вестник “Нова зора”, представители на творческите съюзи и обществени организации.

Станислав Почекански, председател на  Съюза на музикалните и танцови дейци, поздрави участниците във фестивалите и връчи най-високото отличие на Съюза – „Златна лира“ на Грета Ганчева за дългогодишната й музикална и творческата дейност и по повод на юбилея й.

В двата фестивални дни бяха представени творчески състави и индивидуални изпълнители от София, Пловдив, Бургас, Сливен, Ямбол, Плевен, Враца, Мездра, Червен бряг, Велинград,  Черноморец, Перник и др.

г-н Почекански награждава Грета Ганчева г-н Калоян Паргов председател на ГС на БСП г-н Алексей Новоселов съветник по културата в посолството на Руската Федерация

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post БОСОНОГ ПО СТЪРНИЩЕТО НА БЕЛИЯ ЛИСТ
Next post ЗА ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ДВЕТЕ ЛИТЕРАТУРНИ РЕАЛНОСТИ